Recension

Ur vägen

Under strecket
Publicerad
Annons

Vissångerskan och poeten Maria Lindström är född i Stockholm men flyttade efter skoltiden till Skåne där hon bott i 30 år och mestadels framträtt i Malmö. Sedan något år är hon åter i Stockholm och kunde i våras avnjutas i ett stort Birger Sjöberg-program på Nybrokajen 11. Hennes Sjöberg-cd Rymdens gröna prickar har fått mycket beröm.
Nu kommer cd:n Ur vägen som ger en suverän helhetsbild av Maria Lindströms konstnärskap, såväl som textförfattare, tonsättare och sångerska. Hon har en bredd med många influenser som tränger sig på, men allt samlas tveklöst in i hennes personlighet. Man anar artister som Barbro Hörberg, Fritz Sjöström, Jacques Brel, Cornelis, Birger Sjöberg, Povel Ramel, Olle Adolphson. Här finns en absurd humor, vemod och en sorts allvarlig barnslighet och nyfikenhet, allt från revy till dramatik, kluriga melodier och ballader. Lägg därtill en självklar närvaro byggd på många scenframträdanden och med överraskande skiftningar i rösten.
Det finns många pärlor. En är Veka livet: ”Du har stjärnhimmel under dina ögonlock/du har drömmar vävda i din morgonrock”. Den svängiga Miss Nöjd och Nike som den gråa drömmaren Inga-Karin Ryttman som ”brukar smälta väl in i tapeter”. Ett höjdarnummer är parafrasen på Evert Taubes Fritiof i Arkadien med feministvinkel: poeten Maria möter tre nakna karlar vid Medelhavets strand...

Annons
Annons
Annons