Annons
X
Annons
X

HSB säljer sitt huvudkontor

HSB säljer sitt huvudkontor på Fleminggatan på Kungsholmen i centrala Stockholm till Afa Fastigheter. HSB är själv största hyresgästen och hyr i nuläget totalt runt 82 procent av fastighetens cirka 11500 kvadratmeter.

Det är nyhetsbrevet Fastighetssverige som fångat den stora fastighetstransaktionen. Någon köpeskilling anges däremot inte. Just nu genomgår fastigheten, döpt till Smultronet 6, en total ombyggnation som ska färdigställas innan ny ägare tillträder.

Byggnaden uppfördes ursprungligen 1939-1940 av HSB och har sedan dess varit organisationens huvudkontor. I nuläget, under ombyggnationen, finns HSB Riksförbund i provisoriska lokaler i Stockholmsområdet men har tidigare uppgivit att avsikten är att flytta tillbaka till Kungsholmen när byggnaden är upprustad.

– Försäljningen är ett led i en tydligare fokusering på vår kärnverksamhet, produktion av bostadsrätter till HSB:s medlemmar. Det är vidare positivt med en långsiktigt agerande hyresvärd för HSB:s verksamheter i Stockholm, kommenterar Matias Lindberg, vd på HSB Projektpartner.

Annons
X

Det har också tidigare framkommit i branschpress att HSB Riksförbund haft kontorskåken på säljlistan.

– Vi har kommit fram till att vi inte behöver äga fastigheten. Vi kan i stället frigöra resurser för att bygga bostäder, sade Karin Linander, affärsområdeschef vid HSB, till tidningen Fastighetsvärlden i höstas.

Hon konstaterade också att man vid en försäljning kommer att teckna ett långt hyresavtal med den nya ägaren. Planen var, i vart fall då, att HSB flyttar åter till nyrenoverade lokaler på Kungsholmen under andra kvartalet i år.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Smultronet 6 består av 11 500 kvadratmeter, varav 1700 kvadratmeter utgör källare. Vid renoveringen skapas öppna kontorslandskap på våningsplanen. HSB kommer att minska sin yta något. Flygeln vid Celsiusgatan om totalt 1.200 kvm i fyra våningar ska hyras ut till extern hyresgäst. På entréplanet på Fleminggatan frigörs 219 kvm butiksyta för andra hyresgäster, enligt den information som blev känd på senhösten i fjol i Fastighetsvärlden. Budskapet då var också att HSB Riksförbund, HSB Stockholm, HSB Projektpartner och HSB Bostad fortsatt skulle ha sina huvudkontor på Fleminggatan.

  Köparen, Afa Fastigheter och dess transaktionsansvariga Kristina Sawjani, är förstås nöjd med affären.

  – Fastigheten är ett bra komplement till vårt nuvarande bestånd, med ett bra läge på Kungsholmen. Vi får också en bra, stabil och långsiktig hyresgäst, vilket är förenligt med vår egen investeringsfilosofi, kommenterar hon.

  Fler motorkrönikor av Jonas Fröberg

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X