Annons
X
Annons
X

HRF kräver kollektivavtal för att ge arbetstillstånd

Hotell- och restaurangfacket (HRF) avstyrker ansökningar om arbetstillstånd om arbetsgivaren saknar kollektivavtal. Motiveringen är att kollektivavtal är enda garantin för att villkoren uppfylls. Migrationsverket tycker att facket bygger sina yttranden på fel grunder och konstaterar att HRF inte utnyttjar möjligheten de fått av lagstiftaren.

Foto: TED S. WARREN

För att en utländsk medborgare ska få arbetstillstånd i Sverige krävs ett anställningserbjudande med villkor och lön som är i nivå med svenska kollektivavtal eller vad som är brukligt inom branschen.

Fackliga organisationer har möjlighet att granska erbjudandet och yttra sig om villkoren. De har däremot ingen beslutande roll. Nu säger Hotell- och restaurangfacket (HRF), att de avstyrker ett anställningserbjudande om företaget som vill anställa personen saknar kollektivavtal.

– Kollektivavtalet är det enda som garanterar att de anställda får de villkor som de ska ha. Annars blir det helt godtyckligt, säger Per Persson, ombudsman på HRF:s Stockholmsavdelning.

Annons
X

Han berättar att fackets hållning bygger på mångårig erfarenhet och att man hittills inte sett ett enda fall där ett företag som saknar kollektivavtal har visat att man kan garantera anställda avtalsenliga villkor och löner.

Per Persson hävdar att en del företag satt i system att ljuga för Migrationsverket. Villkoren och lönerna kan se schyssta ut på ansökan men i realiteten ligger de långt under det som facket och arbetsgivarna kommit överens om i kollektivavtalet, menar han.

– Idag fick vi en ansökan om förlängning av arbetstillstånd från ett företag för en person som skulle få 125 kronor i timmen. De hade också bifogat ett anställningsbevis där det stod att personen skulle få 110 kronor i timmen och jobba 35 timmar i veckan. De skickade även med en lönespecifikation där det visar sig att personen fått 105 kronor i timmen, berättar Per Persson och menar att det aktuella exemplet visar hur företag fifflar när det gäller löner.

Att HRF kräver kollektivavtal av företag som vill ta in arbetskraftsinvandrare motiveras även med att kollektivavtalet förbinder bolaget att betala in försäkringar för den anställde. Men Per Persson hävdar att oseriösa arbetsgivare kommit på ett sätt att kringgå systemet.

– De tecknar kollektivavtal och säger sedan upp det efter två månader, samtidigt säger man även upp försäkringarna. Men då ska man komma ihåg att personen som anställts ska jobba i två år hos samma arbetsgivare.

Per Persson betonar att branschen behöver utländsk arbetskraft. Kunskapen breddas och sektorn växer. Men samtidigt säger han att många utnyttjas av arbetsgivare och inte vågar säga emot eftersom de är rädda att bli hemskickade.

Nina Johansson, avdelningschef för arbetstillstånd på Migrationsverkets, är medveten om HRF:s agerande och säger att facket siktar in sig på fel sakfråga.

– Då har de inte svarat på det som vi behöver veta. Vi behöver vägledning om huruvida de kollektivavtalsenliga löner och villkoren är uppfyllda. Man kan säga att de inte utnyttjar sin möjlighet att vara den remissinstans som lagstiftaren gett dem, säger hon.

**Men fackets yttrande **är inte avgörande för Migrationsverkets beslut om arbetstillstånd, enligt Nina Johansson.

– Facken har inget veto. Får vi ett yttrande där man avstyrker för att arbetsgivaren saknar kollektivavtal så är det är inte grund till ett avslag, säger hon.

Annons
Annons
X
Foto: TED S. WARREN Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X