Annons
X
Annons
X
Ledare
Gäst

HP:s vd vill införa ett nationellt IT-säkerhetsråd

Sverige saknar en heltäckande strategi för att skydda företag och myndigheter från hackerangrepp. Regeringen bör därför inrätta ett särskilt säkerhetsråd i syfte att stärka den nationella IT-säkerheten, skriver HP:s vd Stefan Bergdahl.

Säkerhetsrådet
Sveriges IT-skydd måste förbättras, menar HP:s vd Stefan Bergdahl.
Sveriges IT-skydd måste förbättras, menar HP:s vd Stefan Bergdahl. Foto: TT

Digital säkerhet tar upp en allt större del av samhällsdebatten. Exempel i närtid är den omfattande IT-attacken mot svenska företag tidigare i april och hackers eventuella inblandning i amerikanska valet. Därtill ökar oron när allt fler av våra traditionellt analoga produkter blir uppkopplade. Att vår mikrovågsugn ska spionera på oss är nog en farhåga som kanske inte alla delar, men däremot står det helt klart att vår digitala sårbarhet ökar i allt snabbare takt.

Den stora utmaningen är dock att ämnet är för stort och för snårigt att sätta sig in i, samt att många åtgärder kräver en digital kunskap som går långt utöver vad som man kan förvänta sig av gemene man.

Men handlar det verkligen om att vi är för lata och dumma? Nej, snarare är det IT-säkerhetsbördan som har blivit allt för tung. Trots många bra guider kring hur man gör sin IT-miljö säkrare, har inte alla vare sig tid eller möjlighet att ta in detta och omvandla till konkreta åtgärder i sin vardag.

Annons
X

Med andra ord; i en allt mer uppkopplad värld försvinner tyvärr säkerhetsaspekten ur mångas synfält. De stora förlorarna är dock inte främst privatpersoner, som sällan sitter på tillräckligt intressant data, utan företag och myndigheter.

”Vår granskning visar att arbetet med informationssäkerhet inte är tillräckligt högt prioriterat hos myndigheterna i förhållande till de risker som finns", sade dåvarande riksrevisor Margareta Åberg i ett pressmeddelande i maj 2016. Detta är tyvärr fortfarande en oroväckande sanning.

Både företag och Myndighetssverige har mycket att förbättra när det kommer till IT-säkerhet och hur det arbetet går berör oss alla. Sverige står tyvärr alldeles för handfallet inför detta mycket reella hot.

Stäng

POLITISKA CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – Tove Lifvendahls kommentarer direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Nyligen tillsatte regeringen ett digitaliseringsråd, med digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP) i spetsen. Det är ett bra första steg, men långt ifrån tillräckligt. För när både samhället och det offentliga har svårt att hänga med i säkerhetsutvecklingen behöver regeringen ta ansvar för allas vår digitala säkerhet.

  Med detta i åtanke föreslår vi att regeringen inför ett IT-säkerhetsråd, med uppdrag att ta fram en nationell handlingsplan för IT-säkerhet. När fler svenskar både blir och känner sig tryggare med sin IT-miljö, så ökar tilliten till det digitala samhället. Tillit leder till snabbare utveckling, tillväxt och ökar möjligheten för Sverige att digitaliseras – på alla nivåer.

  Sverige har en stark tjänstebaserad marknad och utan gedigen säkerhet kommer vi att tappa vår konkurrenskraft. Gör vi inte en ordentlig insats för IT-säkerheten är hotet mot svensk ekonomi enormt.

  Vi står därför redo att hjälpa regeringen med arbetet att utveckla Sveriges nationella IT-säkerhet.

  STEFAN BERGDAHL är vd i dataföretaget HP Sverige.

  Tyskland: Nördarnas krig svd.se Tidernas cyberattack var rätt åt oss svd.se
  Annons

  Sveriges IT-skydd måste förbättras, menar HP:s vd Stefan Bergdahl.

  Foto: TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X