Annons

”Hovrättsbeslut kan bli slag mot hyresrätter”

Det finns ett inbyggt systemfel på den svenska hyresbostadsmarknaden, skriver debattören.
Det finns ett inbyggt systemfel på den svenska hyresbostadsmarknaden, skriver debattören. Foto: Pressbild, Fredrik Sandberg/TT

En av punkterna i januariavtalet är fri hyressättning i nyproduktion. Med tanke på det som inträffat i Uppsala har betydelsen av införandet av denna frihet aldrig varit större, skriver Andreas Sjöberg, Fastighetsägarna.

Under strecket
Publicerad

Nyligen kom ett beslut från Svea Hovrätt som bekräftar hyresnämndens tidigare beslut om att sänka Uppsalahems hyror i nybyggda kvarteret Åpromenaden. Beslutet riskerar få katastrofala följder, inte bara för Uppsala, utan för nyproduktionen av hyreslägenheter i hela landet. Anledningen till situationen är ett inbyggt systemfel på den svenska hyresbostadsmarknaden. Hyresgästföreningen (HGF) har givits vetorätten att bestämma över hyrans storlek i lägenheter som ännu inte existerar. I ett läge då hela landet skriker efter fler bostäder väljer HGF att nyttja vetot. Det är oansvarigt.

Det finns tre sätt att bestämma hyran för en nyproducerad lägenhet. Antingen via bruksvärdeshyra (inom det kollektiva hyresförhandlingssystemet), genom presumtionshyra (baserat på produktionskostnaden), eller direkt med hyresgästen som flyttar in i den nya lägenheten. De två första alternativen kräver att hyresvärden och HGF kommer överens om hyran. I det aktuella fallet valde Uppsalahem det sista alternativet, eftersom det visade sig omöjligt att komma överens inom ramen för övriga två.

Annons
Annons
Annons