X
Annons
X

Hovrätten blundar för sammanhanget

Värderingar, prioriteringar och kunskap inom rättsväsendet är det avgörande om fler ska kunna dömas för sexualbrott. Det skriver Zandra Kanakaris och Olga Persson, Sveriges Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund (SKR).

På en fest i våras turades en grupp killkompisar om att ha sex med en jämnårig tjej de aldrig träffat förut. Hon låg i ett rum, rädd för vad som skulle hända om hon sa ifrån ordentligt. När hon uttryckligen sa att hon inte ville respekterades det inte, nejet pratades omkull. En av killarna vittnar om att situationen kändes ”jobbig”. Han uppfattade tjejen som rädd. Hon var rädd, det slår både tingsrätten och hovrätten fast. Att hovrätten ändå friar de inblandade från alla anklagelser visar på allvarliga brister i tillämpningen av det som vi menar är världens modernaste sexualbrottslagstiftning.

Tingsrätten tolkade tjejens utsatthet som ”hjälplöst tillstånd”, enligt hur definitionen såg ut innan den utvidgades 1 juli 2013, och dömde fem av killarna till grov våldtäkt. Rätten menade att hon ”känt rädsla på grund av de tilltalades påträngande uppträdande, deras numerära överläge, att de tilltalade varit okända för målsäganden och att dörren tidvis varit låst”, vilket lett till att hon ”inte förmått värja sig eller tillkalla hjälp.”

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X