Annons
X
Annons
X

Hövding förespråkar gräddfil

Gotlands landshövding Marianne Samuelsson är i blåsväder - igen. Hon tycker att generösa regler ska gälla för mäktiga företagare.

Av TT
(uppdaterad)
Max Hanssons fastighet på Gotland med tennisbanan nära stranden.
Max Hanssons fastighet på Gotland med tennisbanan nära stranden. Foto: ANNIKA AF KLERCKER

Sveriges Radio Gotland har fått tag på ett ljudband som spelades in i hemlighet på ett möte på länsstyrelsen i mars. Mötet handlade om Payex-ägaren Max Hanssons privata strandnära byggen. En av handläggarna ifrågasätter att gården skulle vara av näringspolitiskt intresse för Gotland.

– Max Hansson är en av våra största företagsägare, eller den största företagsägaren vi har på ön, säger Samuelsson på bandet.

Hon säger också:

Annons
X

– Jag tror inte länsstyrelsen i Västra Götaland skulle bråka särskilt mycket om Volvochefen vill göra åtgärder i närheten av strand.

Hon får frågan om man kan behandla folk så olika och svarar:

– Vi får ju inte tappa näringsmöjligheter. Vi får inte tappa det som är väldigt angeläget för att Gotland ska ha arbetstillfällen. Vi kan inte bara ha människor som vandrar på stranden, det kan man ju inte överleva på.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Samuelsson gick emot sina experter och godkände senare bygget.

  Men hon ångrar i dag inte sina ord på bandupptagningen.

  – Nej det gör jag inte. Jag tycker det är viktigt att länsstyrelsen i sitt arbete ser företagandet på Gotland som ett prioriterat område. Mötet handlade också om varsel och företagande.

  Länsstyrelsens hantering av ärendet har polisanmälts och utredning pågår.

  Många andra strandskyddsärenden som behandlats av länsstyrelsen de senaste fem åren har också fått positiva besked. Och det nu aktuella bygget ligger på gränsen för när strandskyddet börjar gälla, hävdar Samuelsson.

  Det är inte första gången Samuelssons beslut väcker debatt. Tidigare godkände hon till exempel dispens från strandskyddet för Abbastjärnan Björn Ulvaeus planerade bygge på ön Furillen. Det beslutet underkändes av Naturvårdsverket som skickat ärendet vidare till miljödomstolen.

  Lyssna på utdrag ur bandupptagningen sr.se

  Visby TT

  Annons
  Annons
  X

  Max Hanssons fastighet på Gotland med tennisbanan nära stranden.

  Foto: ANNIKA AF KLERCKER Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X