Annons

Hans-Roland Johnsson:Houellebecq oroar utan att uppröra

Dominique Noguez bok om den kontroversielle franske författaren Michel Houellebecq formas till ett försvarstal. Men den bästa kommentaren till Houellebecqs författarskap finner man i hans egen bok om H P Lovecraft.

Under strecket
Publicerad

Fågel, fisk eller mitt emellan? Få författare under de senaste åren har fått en så stor uppmärksamhet i massmedierna som fransmannen Michel Houellebecq. Få författare har varit så svåra att klassificera och få har bedömts på så olika sätt. Han har beskrivits än som reaktionär och sexistisk, än som orädd utforskare av tabubelagda områden. Somliga läsare har fascinerats av hans originalitet och realism men samtidigt stötts bort av den arroganta tonen och de explicita sexuella skildringarna. Andra har ogillat hans desillusionerade människosyn och kontroversiella uttalanden men lovordat den stränga samhällskritiken. Ibland beskrivs han som djupsinnig, ibland som ytlig.

Houellebecqs böcker har översatts till ett trettiotal språk och den livliga diskussionen om hans verk och person har fortsatt med oförminskad intensitet även utanför Frankrikes gränser. Ett stort antal artiklar och även några böcker har skrivits för att förklara ”fenomenet Houellebecq”.

Annons
Annons
Annons