Annons
Gäst

Daniel Schatz:Hotet från Iran kvarstår

Foto: Vahid Salemi/TT

Det främsta målet för de styrande i Iran är fortsatt makt och hegemoni, inte endast över sina egna medborgare, utan över Mellanöstern.

Under strecket
Publicerad

Den iranske generalmajoren Qassem Soleimanis död natten mot fredagen höjer spänningarna i ett redan explosivt Mellanöstern. Som befälhavare för de fruktade Qudsstyrkorna inom Revolutionsgardet och ytterst ansvarig för Irans internationella operationer, koordinerade han regimens understöd till terrorgrupper, miliser och paramilitära organisationer som går Teherans ärenden i Mellanöstern.

Soleimani förkroppsligade under mer än två decennier de iranska mullornas aktivistiska utrikespolitik som, allt sedan den islamiska revolutionen 1979, ämnat till att maximera landets regionala inflytande. Han byggde upp terrororganisationen Hizbollah till en betydande politisk och militär kraft i Libanon och en effektiv allierad till Syriens trängda diktator Bashar al-Assad. Han utövade inflytande över Huthimilisen i Jemen som under mer än fyra år krigat mot en saudiledd koalition, stödd av USA. Han koordinerade Irans understöd till terrorgruppen Hamas på Gazaremsan och flera shiamuslimska milisgrupper i Irak.

Annons
Annons
Annons