Hoten mot politiker försvårar rekrytering

Hot gör det svårare att rekrytera nya politiker. Den oron uttrycker flera av riksdagspartiernas gruppledare efter SvD:s artikel i går. Men efter mordet på Anna Lindh tar politikerna själva trakasserierna på större allvar.

Under strecket
Publicerad
Annons

Svenska Dagbladet i går.
Var fjärde riksdagsman har någon gång blivit hotad eller utsatt för våld under de senaste åren, visar SvD:s undersökning som publicerades i gårdagens tidning. Mest utsatta är de som ägnar sig åt asyl- och migrationsfrågor.
Flera av riksdagspartiernas gruppledare befarar att hoten och trakasserierna kan leda till att det blir svårare att rekrytera människor till politiska uppdrag.

– Det är ju mycket allvarligt. Vi måste få fram de politiker vi vill ha, för att demokratin ska leva vidare, det är oerhört viktigt. Jag tycker att man ska möta det här med stöd till folkrörelsearbete och ungdomsorganisationer för att få igång ett ideellt arbete, säger centerns gruppledare Agne Hansson.
Även moderaternas gruppledare Fredrik Reinfeldt är oroad över att nyrekryteringen kan minska. Han menar också att hoten och trakasserierna tas mer på allvar efter mordet på Anna Lindh.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons