Annons
X
Annons
X

”Män var 'dumma i huvudet' – jag blev hotad till livet”

Hotfulla och hatiska inlägg på Facebook har blivit vardag för politikern Elin Nilsson. Att anmäla till den amerikanska nätverkstjänsten ser hon som lönlöst. Inte heller de polisanmälningar hon har gjort har lett någonstans.

– Jag har blivit härdad men känner samtidigt en uppgivenhet.

Hatet på Facebook
[object Object]
Elin Nilsson Foto: Tomas Oneborg

Hörräö, Klätra upp i tornet på norra berget, nu kan du göra oss en bra tjänst, HOPPA!

”Hörräö, Klätra upp i tornet på norra berget, nu kan du göra oss en bra tjänst, HOPPA !” Uppmaningen är skriven på Sundsvallspolitikern Elin Nilssons Facebooksida och är bara en i raden av hatiska och hotfulla kommentarer som hon får ta emot – på Facebook, Instagram, Snapchat och Twitter.

Den moderata kommunalpolitikern Elin Nilsson syns och hörs. Det har hon alltid gjort. I skolan var det från teaterscenen men sedan några år är hon politiker och satsar nu på en plats i riksdagen efter valet 2018. Att synas på sociala medier är självklart. Det är så hon når ut. Lika självklart var det att i höstas tacka ja till att medverka i Big brother. Men synligheten har, precis som för många andra kvinnor i politiken, ett pris. Hoten, hatet och kommentarerna om sitt utseende har Elin Nilsson nästan vant sig vid.

Annons
X

Jag kan känna mig osäker i situationer där jag tidigare var trygg.

– Jag har blivit härdad men samtidigt känner jag en uppgivenhet och ett obehag, men det är som om jag ser det som normalt. Jag kan känna mig osäker i situationer där jag tidigare var trygg. Som ute på stan och bland folk, men nu har jag överfallslarm, säger Elin Nilsson.

Elin Nilsson Foto: Tomas Oneborg

**Samtidigt orkar **hon inte alltid reflektera över de hatiska inläggen, det blir för jobbigt. I stället är det lättare att bara köra på, att hålla ett tempo och fortsätta som om inget har hänt. Ibland tror Elin att det är värre för hennes familj. Hon har märkt att hennes 12-åriga lillebror tagit illa vid sig vid flera tillfällen.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Hoten och kommentarerna har eskalerat de senaste två åren. Värst blev det när Elin Nilsson för ett år sedan gick ut och uttalade sig om krisen för landstinget i Västernorrland och föreslog en nedläggning av Sollefteå sjukhus.

  Män som tyckte samma sak fick på sin höjd fått höra att de var dumma i huvudet, medan jag var en häxa och blir hotad till livet.

  – Jag var inte den första som kom med det förslaget, men män som tyckte samma sak fick på sin höjd fått höra att de var dumma i huvudet, medan jag var en häxa och blir hotad till livet.

  **Förutom ett hot **på Snapchat så vet Elin Nilsson vilka hatarna är eftersom de skriver från sina egna Facebook-inlägg.

  – De flesta är medelålders män. Jag brukar kolla upp dem. Och inte sällan har de barn i min ålder.

  Hon har polisanmält flera hot och vid första tillfället uppmanade polisen henne att föra en loggbok för att se vilka uttalanden som hoten var kopplade till.

  De flesta är medelålders män. Jag brukar kolla upp dem. Och inte sällan har de barn i min ålder.

  – Men det ska ju egentligen inte spela någon roll. Och det borde absolut inte vara min sak att administrera det, säger Elin Nilsson.

  En av kommentarerna till Elin Nilsson.

  Alla polisanmälningar som hon har gjort gällande hot på Facebook har lagts ner. Att trycka på ”anmäl inlägg”-knappen har hon inte sett som lönt. Dels för att hon inte tror att det leder någon vart, dels för att hon tycker att det kan vara bra om folk får se vad de så kallade hatarna skriver.

  – Andra har anmält hot och kommentarer som förekommit på min sida men inget har hänt. Däremot har de som skrivit inläggen tagit bort dem själva efter att jag har skrivit eller gått ut med att jag polisanmält dem, berättar Elin Nilsson.

  Elin Nilsson Foto: Tomas Oneborg

  Lagförslaget om näthat som nu är under remiss välkomnar hon men samtidigt är hon rädd för att en utökad lag ger en falsk trygghet, att vi slutar att diskutera vad hatet och hoten egentligen handlar om.

  – Det handlar om synen på kvinnor, om jämställdhet och de frågorna måste man prata om. Jag tror att man måste börja jobba med dessa frågor redan i skolan.

  Jag tror att man måste börja jobba med dessa frågor redan i skolan.

  **Att sluta med **sociala medier ser Elin Nilsson inte som ett alternativ. Då har hon givit upp, och hatarna har vunnit. Men hon vet samtidigt inte hur länge hon kommer att ha den inställningen.

  – Den dagen jag vill skaffa familj och barn så kanske jag inte längre tycker att det är värt det, säger Elin Nilsson.

  Ytterligare en kommentar till Elin.
  Annons

  Elin Nilsson

  Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 6
  Bild 2 av 6

  Elin Nilsson

  Foto: Tomas Oneborg Bild 3 av 6

  En av kommentarerna till Elin Nilsson.

  Bild 4 av 6

  Elin Nilsson

  Foto: Tomas Oneborg Bild 5 av 6

  Ytterligare en kommentar till Elin.

  Bild 6 av 6
  Annons
  X
  Annons
  X