Annons

Hoten allt fler mot satirtecknare

Förra året mordhotades Lars Vilks för en teckning. I november i år brändes en redaktion i Paris ner, som en protest mot tidningens satiriska bilder. Satirtecknarna är ”pressfrihetens förtrupp” – men också en yrkeskår som lever farligt.

Uppdaterad
Publicerad

Satirtecknarna är under attack, mer så än på länge, och angrips i Australien, USA, Sydafrika, Danmark och Sverige, där Lars Vilks blev nerslagen förra året under ett framträdande på Uppsala universitet. Och i Syrien, där Ali Ferzat fick sina fingrar sönderbrutna i augusti, efter att ha ritat en bild där han likställde landets ledare med Muammar Gaddafi. Och i Frankrike, där Charlie Hebdos redaktion nyligen brändes ner till grunden, efter att man hade publicerat en teckning av profeten Muhammed iförd röd clownnäsa.

Men hur är det egentligen möjligt att en liten svartvit teckning på en tidningssida kan uppfattas som så hotfull, så farlig att vissa människor inte drar sig för att slå tillbaka med våld?

Muslimska protesterande i Malaysia bränner svenska flaggan och bilder på Lars Vilks den 26 mars förra året efter Vilks teckning av Muhammed som rondellhund.

Foto: LAI SENG SIN/AP Bild 1 av 5

Chefredaktören Charb framför tidningen Charlie Hebdos nedbrända redaktion. En satirteckning av Muhammed föranledde attentatet.

Foto: THIBAULT CAMUS/AP Bild 2 av 5

Frihet av Egil Nyhus

Foto: EGIL NYHUS Bild 3 av 5

Gadaffi av Saad Hajo

Foto: SAAD HAJO Bild 4 av 5

Satirtecknare är en utsatt yrkesgrupp

Foto: RIBER HANSSON Bild 5 av 5
Annons
Annons
Annons