Hotade döda Siba-direktör

Fabian Bengtssons huvud skulle skickas hem till familjen om inte lösesumman betalades. Det hotet mottog Sibas informationschef från den utpressare som ringde från Österrike i ett sent skede av kidnappningen. Därför trodde polisen att kidnapparna fått hjälp från utlandet för att fullfölja utpressningen.

Under strecket
Publicerad
Siba-direktören Fabian Bengtsson anländer till tingsrätten i Göteborg. För första gången efter kidnappningsdramat för fem månader sedan mötte han männen som han tillbringat 17 dygn i fångenskap med.

Siba-direktören Fabian Bengtsson anländer till tingsrätten i Göteborg. För första gången efter kidnappningsdramat för fem månader sedan mötte han männen som han tillbringat 17 dygn i fångenskap med.

Annons

GÖTEBORG
För första gången sedan Fabian Bengtsson släpptes för nära fem månader sedan återsåg han på tisdagen sina kidnappare i Göteborgs tingsrätt. Han tittade på dem, men de stirrade mestadels rakt framför sig.
När kammaråklagare Peter Larsson spelade upp de inledande telefonsamtalen från kidnapparna fick Fabian Bengtsson kämpa mot tårarna.
Den utpressare som i slutet av kidnappningen ringde från Österrike hotade även med att skicka Fabian Bengtssons fingrar och andra kroppsdelar till hans familj, förutom huvudet. Polisen såg så allvarligt på hoten att Statens kriminaltekniska laboratorium i Linköping försattes i larmberedskap den 2 februari i år.
Det är en mycket ovanlig åtgärd som sker enbart i undantagsfall och innebär en förtur som gör att alla andra DNA-tester stoppas. Två kriminaltekniker fanns i beredskap för att när som helst på dygnet kunna genomföra en DNA-analys av eventuella kroppsdelar. Beredskapen varade i ett dygn, eftersom Fabian Bengtsson sedan släpptes.

Kammaråklagare Peter Larsson anser att utpressaren i Österrike är den 27-årige svensk som nu åtalas för försök till grov utpressning. Ett av skälen till att rättegången nu hålls i säkerhetssalen är att det finns konkreta hot mot honom, sedan det blivit känt att han tidigare fungerat som polisinformatör.
Tidigare har alla tre åtalade erkänt de brott de anklagas för, men både 25-åringen och 27-åringen backade inför rätten.
– Min klient hävdar att han blivit inlurad i situationen enligt falska förespeglingar att han skulle driva in en skuld. Därefter han agerat i en nödsituationen, han har varit rädd för 43-åringen som var beväpnad. Det är tack vare min klients tjat om att släppa Fabian Bengtsson som den här situationen kunnat lösas på en lyckligt sätt, sa 25-åringens advokat Leif Silbersky.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons