Annons

Hotad vardagsmiddag stärker identitet och hälsa

”Vardagsmiddagar äter vi vid 17-tiden före alla fotbollsträningar. Killarna kan vara snabba med att tycka ’nu är det klart’”, men vi försöker ändå samlas en stund varje dag, säger Jenny Jewert. Från vänster Magnus med sönerna Nils, 13 år och Dag, 11 år och längst fram Folke, 8 år.
”Vardagsmiddagar äter vi vid 17-tiden före alla fotbollsträningar. Killarna kan vara snabba med att tycka ’nu är det klart’”, men vi försöker ändå samlas en stund varje dag, säger Jenny Jewert. Från vänster Magnus med sönerna Nils, 13 år och Dag, 11 år och längst fram Folke, 8 år. Foto: Ari Luostarinen

Allt fler följer en diet, ensamätandet ökar och matens roll som identitets- och statusmarkör blir allt starkare. Ändå är en gemensam måltid bland det viktigaste för hälsan och relationerna. Familjen Jewert försöker hinna äta ihop före fotbollsträningen.

Under strecket
Publicerad

Hela familjen samlad utanför huset. På ena sidan om huset betar tjurarna och fåren i sina hagar. På andra sidan finns hönshuset.

Foto: Ari Luostarinen

Familjen Jewert äter nästan uteslutande kött från de egna djuren som dessutom slaktas på gården. De har både Gotlandsfår och gutefår (som här på bilden). Och så fem tjurar.

Foto: Ari Luostarinen

Efter att ha kört på vindlande landsvägar över slättmark och genom skogar är det dags att svänga in på en guppig grusväg som tar slut vid familjen Jewerts hus i en liten by några mil nordost om Uppsala. I denna pastorala idyll bor de och deras fem tjurar och 19 tackor med lamm som betar i hagarna utanför huset.

Anledningen till att vi åkt just hit i denna första del av artikelserien ”Äta tillsammans” är att Jenny Jewert, miljö- och vetenskapsjournalist, varit redaktör för boken ”Varning för mat – om hur något livsviktigt har blivit livsfarligt” som sätter fingret på svenskens relation till mat i landet Lagom år 2018. Fjorton skribenter ställer frågor som: Är måltidens gemenskap hotad när alla runt bordet följer sin egen diet? Hur kan föräldrar undvika att sprida sin mat-oro till barnen? Vad säger det du äter om din sociala status? Vilken roll spelar matlarmen och filterbubblorna för vår syn på mat? Kan vi lita på forskningen?

Annons
Annons
Annons