Annons
Krönika

Paulina Helgeson:Hotad ängsblomma i huvudrollen

NATURROMANTIK. Vad kunde passa bättre en midsommarafton än en tv-dokumentär som påminner om hur tillbakagången för det småskaliga jordbruket gett motsvarande minskning av artrike­domen i markerna?

Uppdaterad
Publicerad

Midsommarhelgen är förbi, och det är ett år till nästa skov med väderhysteri, silltester och förväntningar på det som i vårt kollektiva medvetande kan betecknas som en perfekt midsommar. Sol, glada kransbeklädda barn och grönskande inramning hör också till bilden. Midsommar är naturromantikens förlovade helg, och ängar, hagar och björkar är väl aldrig så vackra som i dessa ljusaste av nätter.

Naturromantiska vyer med en vemodig grundton bjöds på midsommarafton i SVT2 när Anette Lykke Lundbergs dokumentär Mandelblom, kattfot och blå viol sändes. De drömska bilderna av ängsblommor, fjärilar och eftertänksamt betande kossor åtföljdes av det allt annat än romantiska konstaterandet av hur snabbt och drastiskt artrikedomen i markerna har förändrats sedan det småskaliga jordbruket fick ge vika för det moderna. En mängd blommor och insekter som var självklara inslag för drygt femtio år sedan, i betesmarker och på slåtterängar, har nu praktiskt taget försvunnit.

Annons
Annons
Annons