Annons
X
Annons
X

Hot tystar inte Kvinnors röst

Från en källare i Hökarängen sänds ett närradioprogram som gjort människor så förbannade att programledarna hotats till livet. Och ett helt annat som handlar om nachos.

Leila Qaraee leder närradioprogrammet Kvinnors röst på persiska i Radio sydväst och Humberto Lira gör det enda programmet i Sverige som handlar om Mexico.
Leila Qaraee leder närradioprogrammet Kvinnors röst på persiska i Radio sydväst och Humberto Lira gör det enda programmet i Sverige som handlar om Mexico. Foto: YVONNE ÅSELL

Klockan 12.00 varje söndag trycker Leila Qaraee på sändningsknappen. En förinspelad speakerröst hälsar på persiska välkomna till programmet Kvinnors röst, och de nästföljande två timmarna gästas de av socionomer, spelar persisk musik och intervjuar iranska kvinnor över telefon. Det genomgående temat är kvinnors rättigheter.

–Många kvinnor i Sverige saknar ett nätverk, vi vill ge dem det och visa att det finns andra som bryr sig. Vi diskuterar allt från skilsmässor till kvinnomisshandel i programmet, säger Leila ­Qaraee.

I studion finns också en annan knapp, en larmknapp som går ­direkt till polisen i Hökarängen. Programmakarna har tvingats byta studio flera gånger efter att de blivit bombhotade, hyresvärdarna har inte vågat ha dem kvar. Vilka det är som ringer och hotar vet hon inte.

Annons
X

–Jag är inte rädd, men kan heller aldrig riktigt slappna av. Jag ser mig noga om när jag går på stan och när jag lämnar studion efter sändning, säger Leila Qaraee.

Föreningen Kvinnors nätverk grundades för 20 år sedan och har sänt närradio sedan 1994. De hyr in sig i Radio sydvästs källarstudio i Hökarängen för ett par hundralappar per sändning. Frekvensen, 88,9 MHz, delas mellan ett 30-tal föreningar. Pengarna får de in dels genom att anordna fester, dels genom huvudföreningen Kvinnors nätverk som får bidrag.

–Vi har aldrig haft reklam, inte ens försökt. Jag tycker inte att allt i samhället ska vara en marknad där saker ska säljas och köpas, ­radioprogrammet ska vara fritt.

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  I början var hon en amatör som fick lära sig radiohantverket av de andra i föreningen. Idag sitter hon vant bakom mixerbordet och rattar på reglagen. ”Här drar man upp för att komma ut i sändning, här kopplar man in minidisken, här är cd-knapparna...”.

  Leila Qaraee vet inte exakt hur många som lyssnar på Kvinnors röst, men säger att de haft över en halv miljon lyssnare på internet under det senaste året.

  –Det som är viktigt för mig är när någon kommer fram på stan och berättar att de tycker att programmet betyder något.

  En gång träffade hon en afghansk familj på stranden. De kände igen hennes röst, och efter att de definitivt identifierat henne som programledaren för Kvinnors röst räckte de fram en vattenmelon.

  –Det var allt de hade med sig till stranden och de ville absolut att jag skulle ta den, programmet betydde så mycket för dem.

  Den historien och andra liknande ser hon som bevis för att Kvinnors röst och närradion behövs. I Iran, där Leila vuxit upp, hade det varit omöjligt att starta ett radioprogram om kvinnors rättigheter.

  –Det är en fantastisk möjlighet för alla att nå ut med sitt budskap. Inte minst för oss som kommer från länder där det inte finns föreningsfrihet.

  De som startar närradiokanaler enbart ur ekonomiskt syfte har hon inte mycket till övers för, säger att det är fel sätt att använda ett öppet forum som betalas med skattepengar.

  I korridoren utanför Radio sydvästs studio träffar vi på Humberto Lira. Han ska just börja sända sin del av programmet Nuevo milenio om latinamerikansk kultur. Leila och Humberto har aldrig träffats tidigare men börjar genast diskutera. Han brukar prata om mexikansk mat, musik och kultur.

  –Det är det enda programmet i svensk radio som handlar enbart om Mexiko, säger Humberto stolt.

  –Va, pratar du bara om mat och musik i ditt program? Du borde prata om patriarkala strukturer också, säger Leila.

  Humberto nickar lite försiktigt, Leila krafsar ner numret till en spansktalande kompis på ett papper och sträcker över till Humberto. Han lovar att kompisen ska få komma till Nuevo ­milenio och prata om kvinnors rättigheter på spanska nästa vecka.

  Annons
  Annons
  X

  Leila Qaraee leder närradioprogrammet Kvinnors röst på persiska i Radio sydväst och Humberto Lira gör det enda programmet i Sverige som handlar om Mexico.

  Foto: YVONNE ÅSELL Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X