Annons
X
Annons
X

Hot stoppar film om Nordkorea

Premiärvisningarna av filmen ”The Interview”, som handlar om hur den nordkoreanske ledaren Kim-Jong Un mördas, ställs in. Anledningen är hot som riktats mot biografer i New York och Los Angeles.

Redan för tre veckor sedan uppgavs att några personer baserade i Kina, på uppdrag av Nordkorea, hackat sig in hos filmbolaget Sony Pictures.

Nordkoreanska medier har sedan dess rapporterat om hot om ”hänsynslös hämnd” mot USA och andra nationer om filmen ”The interview” släpps.

I det senast framförda hotet uppmanas besökare att hålla sig borta från den vita duken för att undvika ett ”bittert öde”. Även de som bor nära aktuella biografer uppmanades att lämna sina hem.

Annons
X

Detta har fått biografer i New York och Los Angeles att ställa in sina planerade visningar i veckan, rapporterar Sky News.

Samtidigt säger John Miller som leder New York-polisens styrka för antiterrorism:

– Det är inte kristallklart om hotet handlar om en cybermässig attack eller om det rör sig om en rent fysisk attack. Det kan bli så att vi kommer att ha polisiär närvaro vid biograferna för att lugna personer som har frågor.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  I filmen, som är en komedi, spelar skådespelarna Seth Rogen och James Franco journalister som lyckas få till en intervju med Kim Jong-UN. Journalisterna värvas sedan av CIA för att döda den nordkoreanska ledaren.

  De båda skådespelarna har ställt in planerade tv-framträdanden i veckan.

  Gruppen av hackare, som kallar sig ”Guardians of Peace”, har även publicerat interna e-mails om företagets framtidsplaner som man kommit över från Sony Pictures servrar.
  Nordkorea har förnekat att man beordrat attacken, men har beskrivit den som ”betydelsefull”.

  Myndighetspersoner i huvudstaden Pyongyang har beskrivit filmen som en terroristhandling och en förolämpning mot Nordkoreas värdighet.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X