Annons
X
Annons
X

”Fega kräk som gömmer sig bakom anonymiteten”

Både en grundskola i Gävle och universitetet i Örebro hålls under måndagen stängda efter hot på den anonyma mobilappen Jodel.

– Det gör ont i hjärtat att förklara för en sexåring att skolan är stängd på grund av hot, säger Stefan Wehlin, rektor på friskolan Lyftet i Gävle.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Hotet i Gävle blev känt sent på söndagskvällen. Polisen skickade patruller till friskolan i stadsdelen Andersberg. Klockan sex på måndagsmorgonen ringde det på dörren hemma hos rektor Stefan Wehlin.

– Först tänkte jag att vi skulle vara offensiva och inte vika oss för mörka krafter. Men nästa tanke infann sig snabbt: Tänk om det smäller? Hur skulle jag kunna förklara det för föräldrarna, att jag känt till att funnits ett hot? Jag samlade ihop lärarna och vi började ringa och mejla, berättar Stefan Wehlin.

**Polisen har inlett **en förundersökning för olaga hot mot grupp.

Annons
X

– Det är tråkigt att få den här käftsmällen. Det är fega kräk som gömmer sig bakom anonymiteten. Polisen sa till mig att meddelandet är skickat från den där appen inom en radie av sju kilometer. Det är alltså nån i Gävle. Det gör det ännu värre att det är någon i närheten. Man blir misstänksam mot vem som helst. Kan det vara grannen? säger Stefan Wehlin.

Man blir misstänksam mot vem som helst. Kan det vara grannen?

**Den platsbaserade mobilappen **Jodel startades av Alessio Avellan Borgmeyer och lanserades hösten 2014 i Tyskland. Sedan dess har den växt mest i universitets- och högskolestäder. I Uppsala har den nått stor popularitet. Tyskans Jodel betyder joddla. Kommunikationen liknas vid den mellan alptopparna, studenterna joddlar.

Redan i höstas stängde universitet i Lund en dag sedan ett hot på Jodel kommit till kännedom. Detsamma skedde under måndagen vid Örebro universitet.

Rektor vid Örebro universitet, Jens Schollin, vill inte utveckla varför universitetet stängdes:

– Jag har tagit beslutet, men jag vill inte säga något mer, säger Jens Schollin.

Skolan kan ha egna skäl att stänga.

En flicka yngre än 15 år uppger att hon skrivit det hot som Örebro universitet tagit emot via appen Jodel. Polisen har även här inlett en förundersökning om olaga hot mot grupp.

Mats Nylén, kommunikationschef i region Bergslagen säger till SvD:

– Polisens uppgift är att spärra av vid konkret fara. Är läget sedan säkerställt är det upp till skolan att bestämma. Man kan ha egna skäl att stänga. Beslutet tas i samförstånd med polisen.

I stadsdelen Andersberg i Gävle väntar 133 elever på att friskolan Lyftet ska öppna på tisdagen.

– Vi är en liten skola, men har även förskoleklass. Jag ska göra allt för att forma den här tragiska händelsen till något positivt. Att skapa trygghet är det viktigaste som finns i skollagen, säger rektor Stefan Wehlin.

Annons
Foto: Fredrik Sandberg/TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X