Annons
X
Annons
X

Hot om vite verkningslöst på operatörer

Internetoperatörernas beslut om att inte lagra användaruppgifter kan göra Ipred-lagen tandlös. Hoten om böter för den som inte lämnar ut uppgifterna blir verkningslösa.

Foto: SCANPIX

Ipred: Senaste nytt

Analys

Fakta

Ipredlagen ger upphovsrättsinnehavare rätt att i domstol begära ut identiteten bakom en illegal fildelning. Tidigare har det inte varit tillåtet att spåra datorernas IP-nummer till enskilda personer – men detta har ändrats från och med 1 april.

Enligt lagen ska det röra sig om ett upphovsrättsligt intrång av viss omfattning. Enbart nedladdning av ett fåtal verk ska inte räcka. Men så fort det handlar om uppladdning kan uppgifterna lämnas ut.

Dagens teknik innebär ofta att man laddar upp samtidigt som man laddar ned.

Annons
X

– Har de inga uppgifter så är det ju så. Vi kan inte vitesförelägga något de inte kan göra, säger Mats Jender, chefsrådman i Solna tingsrätt som handlägger det första ipredfallet i domstol.

Internetoperatören Bahnhof var först ut och i går meddelade även Tele 2 att de tänker kringgå Ipredlagen genom att lova sina 600 000 kunder att inte lagra deras användaruppgifter.

Men trots att bristen på uppgifter gör det omöjligt för upphovrättsinnehavare att spåra fildelare – och därmed gör Ipred-lagen verkningslös – ser internetoperatörerna inget kontroversiellt i beslutet att skydda sina användare:

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Enligt lagen om elektronisk kommunikation (LEK) är huvudregeln att all trafikdata ska förstöras.

  Undantaget är om operatörer behöver informationen för fakturering, för trafik mellan operatörerna eller av säkerhetsrelaterade skäl, enligt Post- och Telestyrelsen, som ska se till att lagen efterlevs.

  – Fildelning är inte säkerhetsrelaterade skäl, det senare handlar mer om säkerhetshot typ virusspridning eller intrång i tjänsten. Då får man lagra information men det finns inget krav på det, säger Christoffer Karsberg, enhetschef på nätsäkerhetsavdelningen hos Post- och Telestyrelsen.

  Han menar att internetoperatörerna lätt hamnar i en trängd sits: Ett fungerande säkerhetsarbete kräver att viss trafikinformation sparas, samtidigt som kunderna kräver att allting slängs.

  Men att de två lagarna skulle stå i strid med varandra, säger PTS är fel.

  – Nej, de står inte i strid med varandra. Om man har information, då ska man lämna ut den, säger Christoffer Karsberg.

  Ett möjligt scenario är att en upphovrättsinnehavare inför tingsrätten anser sig veta att användaruppgifterna finns. I så fall kan det bli aktuellt med bevisupptagning och vittnesförhör i ärendet.

  Enligt det kommande trafikdatalagringsdirektiv ska alla EU:s medlemsländer införa en lagstiftning som tvingar teleoperatörer att spara information om e-post, sms, telefonsamtal och internetuppkopplingar.

  Först när Trafikdatalagringsdirektivet införs kan det bli krav på operatörerna att lagra alla användaruppgifterna. En svensk proposition ska läggas fram i juni, och frågan bereds just nu på departementet.

  Datainspektionen som bland annat ska se till att personuppgiftslagen (PUL) efterlevs, fortsätter under tiden att hålla ögonen på internetoperatörernas informationslagring.

  – Uppgifterna ska ta bort när de inte längre behövs, och det är klart att det får effekt på Ipredlagen när man gör på det sättet, säger Jonas Agnvall, jurist på Datainspektionen.

  Beatrice Ask har inte gått att nå för en kommentar, men hälsar via sin pressekreterare:

  – Det kommer att tillsättas en utredning för att se över tillämpningen av lagen. Det är ju så att Ipredlagen innehåller inga skyldigheter att lagra, men om man lagrat finns rätten att få ut dem, säger Martin Valfridsson, pressekreterare hos Beatrice Ask.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: SCANPIX Bild 1 av 2
  Foto: BERTIL ERICSON / SCANPIX Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X