Annons
X
Annons
X

Hot om nya nätattacker mot Sverige

Normalt brukar någon grupp ta på sig ansvaret för nätattacker av den storleken som i går bland annat drabbade Swedbank, SEB, Försvarsmakten och Tidningarnas Telegrambyrå, TT. Såvitt känt har ingen ännu gjort det.

Av TT

Chefen för Rikskriminalens internetspaningsgrupp, Anders Ahlqvist, har pekat ut Wikileaksgrundaren Julian Assanges anhängare som ansvariga, men det är tveksamt om det stämmer, enligt flera nätaktivister och bloggare.

– Ingen har velat ta på sig gårdagens attacker och det är lite märkligt. Därför tycker jag att det var lite frustrerande när Ahlqvist säger att det är tydligt kopplat till Assange, säger Marcin de Kaminski, nätforskare och en av grundarna av Piratbyrån.

Vad som däremot fick stor uppmärksamhet bland nätaktivister världen över var den svenska polisens tillslag mot operatören PRQ i går. Bolaget startades av Gottfrid Svartholm Warg och Fredrik Neij som också drog i gång Pirate Bay. När fildelningssajten i går försvann från nätet drog många slutsatsen att händelserna var sammankopplade, men enligt Pirate Bays Facebooksida hade man problem med elförsörjningen.

Annons
X

Nätverket Anonymous, som tagit på sig ansvaret för tidigare attacker, hotar i en ny video svenska staten med repressalier för att polisen gjorde en razzia hos PRQ.

– Svenska myndigheter; ni vet vad vi är kapabla till och vad vi vill. Ni kan välja, säger den vitmaskerade talespersonen i videon.

Stockholm TT

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X