Annons
X
Annons
X

Hot om lärarstrejk avblåst

Det blir ingen lärarstrejk. Båda parter har godkänt medlarnas bud. I snitt innebär avtalet cirka 1 100 kronor mer per månad för landets lärare, skriver Lärarfacken i ett gemensamt pressmeddelande.

Av TT
(uppdaterad)

I kväll kom beskedet från lärarfacken och arbetsgivarparten Sveriges Kommuner och Landsting gällande lärarnas kamp för högre löner.

Lärarfacken och SKL har kommit överens om ett lönelyft på 4,2 procent i år och minst det så kallade industrimärket för 2013, skriver SKL.

I snitt innebär avtalet cirka 1 100 kronor mer per månad för landets lärare, skriver Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund i ett gemensamt pressmeddelande.

Annons
X

”Vi har nu fått ett avtal som innebär att vi börjar uppvärdera läraryrket - som är så centralt för att vända kunskapstappet i skolan”, säger Metta Fjelkner, ordförande för Lärarnas riksförbund, i pressmeddelandet.

Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén framhåller att avtalet ger lärarna mer än andra och att det är ett första steg mot att höja läraryrkets attraktivitet:

”Men det är långt ifrån de nivåer som behövs för att mota den nationella lärarkrisen”.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Löneökningen för i år gäller retroaktivt från och med den 1 april. Det innebär i genomsnitt drygt 9 000 kronor som ett engångsbelopp.

  Men det var nära att Lärarnas riksförbund sade nej till budet, vilket med all sannolikhet skulle ha lett till stridsåtgärder.

  Sex av femton i förbundsstyrelsen reserverade sig mot beslutet under tisdagen.

  – Det var nära, det var mycket nära, säger Metta Fjelkner.

  Förbunden gick ut hårt i avtalsrörelsen och krävde 10 000 kronor i månaden mer på sikt.

  – Enligt min mening är vi är på väg mot 10 000. Vi ska nå det målet, säger Metta Fjelkner.

  När?

  – Jag kan inte säga ett år. Men det finns goda förhoppningar från min sida att stor del av lärarkåren någonstans kring 2016-2017 kommer att ligga långt över vad den gör i dag.

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X