Annons

Hot mot vapenvila tros vara avvärjt

Hotet mot den palestinska vapenvilan såg i går ut att vara avvärjt, sedan Yasser Arafat nått en överenskommelse med militanta palestinska grupper om de 17 fångar som den palestinska säkerhetstjänsten grep i lördags.

Under strecket
SvD, TT
Publicerad

Fångarna tillhör al-Aqsa-martyrernas brigader, en grupp som legat bakom flera blodiga attentat i Israel och de hade sedan en tid sökt skydd i Yasser Arafats belägrade högkvarter i Ramallah. Där greps de av palestinska säkerhetsstyrkor, på Israels begäran. Israel krävde först att de skulle utlämnas, men föreslog senare att de skulle föras till fängelse i den palestinska staden Jeriko. I en reaktion mot gripandet har en liten utbrytargrupp ur al-Aqsa-martyrernas brigader hotat ”slå till med en järnnäve” och därmed bryta vapenvilan. Det palestinska statsrådet Abd al-Fatah Hamayel sade till nyhetsbyrån DPA att en överenskommelse nåtts med milismännen. - Frågan om att de ska skickas till Jeriko är överspelad, sa han. Nu föreslår den Palestinska myndigheten i stället att de ska stanna i Ramallah och åtlyda vapenvilan som proklamerats i slutet av juni. Den palestinska myndigheten vill ha garantier för att de inte ska skadas av Israel.

Arafat och hans premiärminister Mahmoud Abbas är hårt pressade av USA och Israel vad gäller att avväpna milisgrupperna. Men det är lättare sagt än gjort eftersom de riskerar att sätta i gång ett veritabelt inbördeskrig. I går morse sköt också en israelisk polis ihjäl en palestinsk bilist utanför Ramallah rapporterar nyhetsbyrån DPA. Palestiniern närmade sig en vägspärr. När han skulle köra åt sidan och stanna gjorde han en klumpig manöver och touchade en israelisk polisbil. En polis drog slutsatsen att mannen var en självmordsbombare och sköt ihjäl honom. Men ingenting misstänkt fanns i bilen hos den dödade palestiniern.

Annons
Annons
Annons