Annons
X
Annons
X

Hot mot Pussy Riot-protest vid AIK-match

Enskilda supportrar inom AIK fotboll hade inför matchen ikväll mot CSKA Moskva planerat en protest över domen mot punkbandet Pussy Riot. Men efter interna konflikter och hot finns risken att protesten inte blir av.

– Vi har fått väldigt många reaktioner. Vi vill inte orsaka någon konflikt inom klubben i onödan, säger Magnus Brohult, en av initiativtagarna till protesten.

Pussy Riot – Maria Alechina, Jekaterina Samutsevitj och Nadezjda Tolokonnikova – visar upp domen i Moskva: två års fängelse för huliganism.
Pussy Riot – Maria Alechina, Jekaterina Samutsevitj och Nadezjda Tolokonnikova – visar upp domen i Moskva: två års fängelse för huliganism. Foto: MIKHAIL METZEL/AP

”I kväll ska vi AIK:are få Putin att skämmas”. Det var rubriken på den
debattartikel i Aftonbladet som var tänkt som startskottet för en planerad protest mot Pussy Riot-domen ikväll.

Enligt Magnus Brohult, en av initiativtagarna till protesten, skulle matchen mellan AIK och CSKA Moskva vara ett perfekt tillfälle ett visa sitt missnöje mot Pussy Riot-domen. Men Uefa förbjuder alla politiska manifestationer i samband med matcher. Följer man inte förbundets regel riskerar hemmaklubben böter.

– Tanken var att vi växelvis skulle ropa Pussy på ena läktarsidan och Riot från den andra. Jag har svårt att se att Uefa skulle betrakta det som en illegal protest, säger Magnus Brohult.

Annons
X

Men protesten riskerar att avblåsas efter interna konflikter och hot mot Magnus Brohult och hans medförfattare.

– Vi har fått väldigt mycket reaktioner från personer som inte vill att vi genomför aktionen. Många av dem har varit hotfulla. En del hårdföra personer har hört av sig som inte vill att klubben ska tvingas böta. De anser att politik och idrott inte hör ihop.

Även på olika debattforum, som Gnagarforum, har det förekommit diskussioner kring initiativet. Och Firman Boys har på sin sida tagit avstånd från Pussy Riot-protesten. Och på vissa håll på nätet har debattförfattarna hotats med stryk om aktionen genomförs ikväll.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Vi ska träffas nu ett tjugotal personer innan matchen och diskutera hur vi ska göra. Vår tanke var inte skapa någon konflikt inom AIK:s supporterskara utan vi såg det som en bra möjlighet att protestera kring frågor som gäller mänskliga rättigheter, säger Magnus Brohult som säger att han även tagit emot telefonsamtal från Ryssland.

  – En person ringde som var otrevlig och hotfull i tonen och som starkt ifrågasatte vår aktion. Personen sa att hon ringde från en rysk tidning.

  Kvällens match i Europa League-kvalet mellan AIK och CSKA Moskva har fått stort medialt intresse. Men inte så mycket kring det sportsliga. I natt lyckades AIK-supportrar, trots hemlig ort och säkerhetsvakter utanför CSKA Moskvas hotell, ta sig till hotellet och fyra av fyrverkeripjäser och föra oväsen för att störa motståndarlaget.

  SvD.se

  Annons
  Annons
  X

  Pussy Riot – Maria Alechina, Jekaterina Samutsevitj och Nadezjda Tolokonnikova – visar upp domen i Moskva: två års fängelse för huliganism.

  Foto: MIKHAIL METZEL/AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X