Annons

”Hot mot hbtq-personer är hot mot oss alla”

Att frysa biståndet till regimer som förföljer hbtq-personer är en av de reformer Liberalerna vill genomföra, skriver Nyamko Sabuni med flera liberala politiker.
Att frysa biståndet till regimer som förföljer hbtq-personer är en av de reformer Liberalerna vill genomföra, skriver Nyamko Sabuni med flera liberala politiker. Foto: Björn Lindahl/Aftonbladet/TT

Rätten att leva sitt liv som man vill, där man utan hot och hat kan vara sig själv, är grunden i vårt liberala samhälle. Vi vill genomföra en rad reformer för att säkerställa vardagen för hbtq-personer. Det skriver Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni med flera.

Under strecket
Publicerad

I dag är friheten att älska vem man vill en djupt rotad rättighet i Sverige. Det har inte skett av sig självt, utan genom envist arbete från hbtq-rörelsen och de politiska krafter som drivit på för reformer. Steg för steg har lagar förändrats så att friheten ska inkludera också hbtq-personer.

I år är det 75 år sedan den liberala justitieministern Thorwald Bergquist lade fram propositionen som avkriminaliserade homosexualitet. Det är 40 år sedan Barbro Westerholm, även undertecknare av denna artikel, genomdrev att sjukdomsstämpeln på homosexualitet skulle tas bort, 25 år sedan det dåvarande Folkpartiet drev fram partnerskapslagen och tio år sedan äktenskapslagen blev könsneutral.

Annons
Annons
Annons