X
Annons
X

12 spännande krogar som öppnar i Stockholm

Flera nya krogar är på gång i Stockholm. SvD:s krogredaktör guidar till de mest spännande, däribland kändiskocken som öppnar i Sturegallerian och fransk satsning på Söder.

Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1

Del 1 av 9

Gröna Le Nom blir köttiga Las Brasas

undefined
Foto: Tomas Oneborg

Le Nom på Roslagsgatan fick bra betyg efter SvD Krogguidens besök. Det var 2016. Men trots goda recensioner har restaurangen nu stängt. Lokalen är dock kvar i samma ägo, samma gäng som driver Bar Nombre på Odengatan, och planen är att i september öppna Las Brasas.

Den förra krogen hade viss fokus på gröna rätter i mindre portioner. På den nya restaurangen blir det mycket kött med sydamerikanska och spanska influenser på menyn, enligt Allt om Stockholm.

Annons
X
Annons
X
Annons
X

Albin Wessman och Adam Dahlberg.

Foto: Bezav Mahmod Bild 1 av 1

Del 2 av 9

Adam och Albin till passagen

Albin Wessman och Adam Dahlberg.
Albin Wessman och Adam Dahlberg. Foto: Bezav Mahmod

På Rådmansgatan ligger finkrogen Adam/Albin, som hyllats av bland andra SvD Krogguiden. Succéduon Adam Dahlberg och Albin Wessman står också bakom nudelbaren Raamen i Teatern i Ringens köpcentrum på Södermalm.

Nu utökar de ytterligare. I Birger Jarlspassagen, som går mellan Smålandsgatan och Birger Jarlsgatan, öppnar de, i slutet av året, restaurang, bar och take away. Vilken typ av mat som kommer att erbjudas hålls dock hemligt fram till öppning.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Foto: Hossein Salmanzadeh/TT Bild 1 av 1

Del 3 av 9

Konst och krubb

undefined
Foto: Hossein Salmanzadeh/TT

Sedan februari 2013 har Nationalmuseum på Blaiseholmen varit stängd för en omfattande renovering. När museet öppnar den 13 oktober är det med en ny upplevelse. Och för alla som vill kombinera konst och mat finns både en ny restaurang och ett nytt kafé, båda i regi av Fredrik Eriksson, krögare på Långbro värdshus och Restaurang Asplund.

Idén är att lunch ska serveras hela dagen i form av uppdaterade klassiker i det som kallas matsalen. Glasburen kommer i sin tur erbjuda smårätter och fika.

Annons
X
Annons
X
Annons
X

Tavernina.

Foto: Niklas Alexandersson Bild 1 av 1

Del 4 av 9

Avknoppningar

Det är flera restauranger som utökar och öppnar systerkrogar. En del av Taverna Brillo har blivit Tavernina – som under benämningen fast slow food serverar enklare men prisvärda rätter (merparten under 125 kr) lagade på lokalproducerade och ekologiska råvaror. Smakmässigt kommer inspirationen från Medelhavet. 70 sittplatser finns och maten kan beställas och betalas via en app.

Tavernina.
Tavernina. Foto: Niklas Alexandersson

Även Mr Voon utökar – på Mäster Samuelsgatan öppnas bakfickan Street Bar med en meny på asiatisk street food, men också hamburgare och pizza.

Och så har vi Portal vid Sankt Eriksplan. På andra sidan portalen öppnade nyligen Portal Bar, som förutom lunch erbjuder mindre rätter från ett öppet kök, hantverksöl, cocktails och vin.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Foto: Cecilia Österberg/IBL Bild 1 av 2

Gänget som står bakom NK:s nya gastronomiska satsning.

Foto: Dan Sjunnesson/Studio CA Bild 2 av 2

Del 5 av 9

Kulinariskt på NK

undefined
Foto: Cecilia Österberg/IBL

Längst ner i källaren i varuhuset NK finns en matbutik som trots tidigare ambitioner mest varit trång. Nu har kontraktet med Ica sagts upp och planen är att skapa en "gastronomisk hub".

För det har man bjudit in kötthandlare från krogen AG som kommer att stå för chark, den franska ostbutiken Androuet, ska sköta ostdisken, och bröderna Molinder, som driver Melanders, står bakom fisk- och skaldjursdisken.

Gänget som står bakom NK:s nya gastronomiska satsning.
Gänget som står bakom NK:s nya gastronomiska satsning. Foto: Dan Sjunnesson/Studio CA

För basutbudet står Paradiset som har tre stora butiker runt om i Stockholm. Det kommer både vara möjligt att köpa med sig delikatesser och äta på plats. I februari 2019 väntas allt vara klart.

Annons
X
Annons
X
Annons
X

Restaurang Bonnies på Bank hotel.

Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1

Del 6 av 9

Ska få liv i banksalen

Restaurang Bonnies på Bank hotel.
Restaurang Bonnies på Bank hotel. Foto: Tomas Oneborg

SvD har tidigare skrivit om Stureplansgruppens stora satsning Bank Hotel. Precis som på övriga livsstilshotell som öppnat de senaste åren i huvudstaden finns både restaurang och bar tänkta att locka stockholmare för att skapa en livlig mötesplats.

Bonnies heter huvudrestaurangen, belägen i den stora banksalen med en internationell meny. Men här finns också cocktailbaren Papillion vid hotellets entré och från och med oktober även Sophies bar.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Foto: Videgård Bild 1 av 2

Erik Videgård, legendar i Krogstockholm, nysatsar på nikkei, en fusion mellan det peruanska och japanska köket.

Foto: Malin Hoelstad Bild 2 av 2

Del 7 av 9

Comeback för Videgård

undefined
Foto: Videgård

Den andra av Stureplangruppens satsningar i höst är att restaurang Escalier i Sturegallerian blir Videgård. Som namnet avslöjar är det Erik Videgård, känd krögare och kock som låg bakom 2000-tals succén En halv trappa och som härom året syntes i TV4:s Kockarnas kamp.

Erik Videgård, legendar i Krogstockholm, nysatsar på nikkei, en fusion mellan det peruanska och japanska köket.
Erik Videgård, legendar i Krogstockholm, nysatsar på nikkei, en fusion mellan det peruanska och japanska köket. Foto: Malin Hoelstad

Med En halv trappa lät han stockholmarna få smak för Sichuan-köket. På den nya krogen blir det nikkei, det vill säga en form av fusion mellan det peruanska och japanska köket.

Den 24 september är det tänkt att Videgård ska öppna.

Annons
X
Annons
X
Annons
X

På Högbergsgatan på Södermalm öppnar två nya krogar i höst – Café Cuvée och Plais.

Foto: Joanna Drevinger Bild 1 av 1

Del 8 av 9

Två nya krogar på Högbergsgatan

På Högbergsgatan på Södermalm öppnar två nya krogar i höst – Café Cuvée och Plais.
På Högbergsgatan på Södermalm öppnar två nya krogar i höst – Café Cuvée och Plais. Foto: Joanna Drevinger

På Högbergsgatan Södermalm öppnar i höst/vinter, inte en utan två nya krogar – Café Cuvée och Plais. Den förstnämnda kommer att ligga på Högbergsgatan 64 och beskrivs hos Whiteguide.se som en svensk/fransk bistro. Bakom står paret Tina Trigg och Markus Löfgren, sommelier, respektive kock.

Granne, på Högbergsgatan 62, kommer restaurang Plais att drivas av Anna Ungh och Fredrik Ander. Enligt White guide vill de skapa en njutningsfull kvarterskrog för såväl lunch, som fika och middag. Plais beräknas öppna vid årsskiftet.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Foto: Madam Bild 1 av 1

Del 9 av 9

Här kan du glömma kaffe och dessert

undefined
Foto: Madam

I vintras stängde den familjära kvartskrogen Borrwalls på Tjärhovsgatan 5. I samma lokal öppnar nu kocken Gustav Kyhlberg restaurangen Madam.

Gustav Kyhlberg har bott i Korea i fem år och säger till Allt om Stockholm att krogen kommer att vara helt i koreansk stil.

Maten ska serveras på koreanskt porslin, med pinnar men utan andra bestick. Varken dessert eller kaffe kommer att finnas på menyn, däremot koreansk råbiff och riskakor med gochujang-glace.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X