Annons
X
Annons
X

Höstens hetaste världsarvsresor

Resenärer som samlar på världsarvsupplevelser har mycket att se fram emot. Nyligen utsåg Unesco 21 nya världsarv.

Av SvD
Den gyllene trubbnosapan är en av många sällsynta djurarter som lever i naturreservatet Hubei Shennongija i Kina.
Den gyllene trubbnosapan är en av många sällsynta djurarter som lever i naturreservatet Hubei Shennongija i Kina. Foto: IBL

Det var i juli som Unesco presenterade de nya världsarven. Omedelbart började de mest fanatiska boka biljetter till södra Iraks träskmarker och Mikronesiens konstgjorda ögrupp för att samla nya upplevelser.

De något mindre äventyrliga kan i stället ta sikte på Gorham’s Cave på Gibraltar. De fyra grottorna är de senast upptäckta bosättningsplatserna för neandertalare och det anmärkningsvärda med just dessa är de abstrakta ristningar man hittat. Detta är de första bevisen på konstnärlig verksamhet hos en annan art och därmed också Europas äldsta grottkonst.

Vi tar oss sedan till Filippis ruiner i nordöstra Grekland. Kung Filip II av Makedonien grundade staden år 356 f.Kr. som senare kom att kallas ”lilla Rom”. Dagens besökare kan bland annat se resterna av Europas äldsta kristna kyrka, det snillrika avloppssystemet och stadens teater.  

Annons
X

Lika storslaget är naturreservatet Hubei Shennongija i kinesiska Hubeiprovinsen. I den subtropiska skogen, den enda välbevarade på denna latitud, finns över 5 000 växt- och djurarter. En naturdröm att längta till.

Annons
Annons
X

Den gyllene trubbnosapan är en av många sällsynta djurarter som lever i naturreservatet Hubei Shennongija i Kina.

Foto: IBL Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X