Annons

”Höstbudgeten slår med full kraft mot Filipstad”

Foto: Anna Tärnhuvud/Aftonbladet/TT

Höstbudgeten visar att regeringen inte förstår allvaret ute i landet. Filipstad skulle behöva investera cirka 80 miljoner kronor per år i vuxenutbildning – istället måste staden spara 60 miljoner. Det skriver Jim Frölander i Filipstads kommun.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

En kvinna från Somalia på vuxenutbildning i Filipstad, från januari 2018.

Foto: Anna Tärnhuvud/Aftonbladet/TTBild 1 av 2
Bild 2 av 2

Filipstad har figurerat en del i medierna under senare tid, som exempel på hur kommuner får ta konsekvenser för den över tid alltmer dysfunktionella migrationspolitiken. I vårt arbete med integration har vi sedan 2014 kunnat se hur migrationspolitiken påverkat hela samhället. Vi har försökt att visa på konsekvenserna av och verkligheten bakom en överdrivet positivt tolkad och tvättad statistik. En ofta skönmålad bild av verkligheten har använts för att rättfärdiga olika kortsiktiga beslut, där de etablerade politiska partierna har sagt sig vilja hålla en rågång mot en växande invandringskritisk opposition. Till exempel har man valt att presentera data över de som kom efter 2016 och de som kom före 2010 för att påvisa att integrationen går bra. Medvetet har man valt att bortse från den massiva flyktingvåg som skedde under åren däremellan vilken är en grupp som till 80-90 procent har hamnat på den svenska landsbygden.

Ytterligare fler migranter har hamnat på landsbygden genom att rika kommuner i bland annat Stockholmsområdet aktivt hjälpt personer som inte får jobb att flytta till glesbygden. Förra året tog Filipstad emot 96 vuxna migranter från de mer välbeställda kommunerna. De som nu betalar priset för detta är de cirka 80 mindre kommuner som tagit, eller tvingats ta ett stort ansvar för den långa, stora flyktingvågen mellan 2012 och 2016. De olika regeringarna under denna period har ett stort ansvar för den uppkomna situationen då man mangrant vägrat att förhålla sig till den verklighet som ett antal – som regel landsbygdskommuner – började larma om redan 2014.

Annons
Annons
Annons