Annons
X
Annons
X

Smarta sparknepet – pumpa räntan på macken

Sparränta på två procent, med fria uttag och insättningsgaranti? Den som är trött på storbankernas nollräntekonton och nischbankernas allt snålare räntor kan blicka mot Preem och Shell.

Foto: Yvonne Åsell

Storbankerna ger som bekant noll procent i ränta på de flesta konton. Också de mindre sparinstitutens och nischbankernas räntor blir allt snålare. Just nu är det Collector som ger höst rörlig ränta med fria uttag, 0,8 procent.

Men det går att hitta högre sparräntor. Den som har Shell Mastercard erbjuds en sparränta på 2 procent. Det är över 1 procentenhet högre ränta än de högsta räntor som nischbankerna erbjuder i dag. Också Preem Mastercard ger en förhållandevis hög ränta, 1,45 procent. För båda kontona gäller den statliga insättningsgarantin.

– Konkurrensen bland ”tankarna” är ju tuff så genom att erbjuda bra ränta får man kunden att bli trogen, säger Christina Söderberg, sparekonom på jämförelsetjänsten Compricer.

Annons
X

Hon påpekar att bolagen förstås får in pengar genom att kunderna tankar hos dem, men också genom att erbjuda kredit på korten till en relativt hög ränta.

Sparräntan till kunderna gäller dock bara upp till 15 000 kronor, vilket begränsar hur stor årlig ränta man egentligen kan få på kortet. Christina Söderberg anser att korten kan vara bra att använda sig av om man har bil, eftersom de också ger rabatt på bensinen och bonus på köp. Kortet har ingen årsavgift.

– Men är man endast ute efter ett sparkonto skulle jag välja ett hos en nischbank, med insättningsgaranti, där du kan sätta in mer pengar än 15 000 kronor även om räntan då är lägre.

Har man ett annat syfte med sitt kredit- eller betalkort så är nyckeln enligt Christina Söderberg att ordentligt fundera på vad man vill använda korten till. Reser man mycket kanske det är viktigare att välja ett kort utan valutapåslag, än att välja ett med hög sparränta.

– Inget kort är bäst för alla tillfällen. Man kan spara en del på att ha ett par olika kort till olika användningsområden.

Annons
Annons
Annons
X
Foto: Yvonne Åsell Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X