Annons

Hos varje pensionär hittar de en historia

”Namnet ’Punschverandan’ på vår podd tog vi för att det associerar till en annan tid och till en plats som bjuder in till samtal”, säger Niklas Gerholm (till vänster) och Stefan Hammarbäck.
”Namnet ’Punschverandan’ på vår podd tog vi för att det associerar till en annan tid och till en plats som bjuder in till samtal”, säger Niklas Gerholm (till vänster) och Stefan Hammarbäck. Foto: Lars Pehrson

Okända äldre männi­skors vardagliga livsberättelser. Det är vad de två före detta säljarna Stefan Hammarbäck och Niklas Gerholm ville satsa på med sin podd ”Punschverandan”.
– Många har helt fantastiska historier. Det är ju folk som har levt.

Under strecket
Publicerad

Charles Asklund och hans fru Gunnel. I ”Punschverandan” berättar Charles bland annat om hur han och tre andra killar cyklade till Paris kort efter andra världskriget.

Foto: Punschverandan

Gänget som cyklade till Paris.

**Ljudet är klart, men **något knakar då och då och det ekar en smula i rummet. De sitter hemma hos Inga-Britt Gustavsson, en snart 90-årig bonddotter i Bläsinge på Öland. På bordet står mikrofonen. De har druckit kaffe, småpratar lite artigt om odling och mjölkning. Och så med ens, när Stefan Hammarbäck frågar hur hon mötte sin man, ändras stämningen. ”Det var inget märkvärdigt”, säger Inga-Britt och skrattar lite, ”man dansade, varje dans kostade en kupong.”

”Men hur var det? Började man dejta? Minns du varför det sa klick?”, bryter han in. Inga-Britt skrattar igen, kanske lite ­generad. ”Jag vet inte… sådär romantisk är jag inte. Men jag tyckte han var snygg och snäll och redig … Och så var han arbetsam.”
– Det där är min absoluta favoritfråga, säger Stefan Hammarbäck. Man märker hur något nästan vaknar i dem man intervjuar, de skiner upp. Kanske för att de får minnas den bästa stunden i sitt liv, och prata om någon de älskat.

Annons
Annons
Annons