Annons
X
Annons
X

Hos oss är demonisering vardag

GRÄNSFALL När Dansk Folkeparti nu har blandat sig i den svenska valrörelsen, vill vi berätta om det förråande debattklimat som präglar Danmark. Vi hoppas ni ska slippa det, skriver de danska debattörerna Fathi el-Abed och Rune Engelbreth Larsen.

Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson tillsammans med Dansk Folkepartis partiledare Pia Kjærsgaard vid det gemensamma valmötet i Höganäs i lördags.
Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson tillsammans med Dansk Folkepartis partiledare Pia Kjærsgaard vid det gemensamma valmötet i Höganäs i lördags. Foto: STIG-ÅKE JÖNSSON/SCANPIX

Kära svenska broderfolk.

De senaste veckorna har den svenska valrörelsen rasat. I Danmark. Ledaren för Dansk Folkeparti, Pia Kjærsgaard, har till och med sagt att ”det som försiggår i Sverige har inget med demokrati att göra” (Ekstra Bladet 31/8).

Det är tyvärr ett symptomatiskt påstående som understryker att det nästan inte finns gränser för Dansk Folkepartis sanningsförnekelse där verkligheten anpassas efter partiets egen agenda. Och det är, kortfattat, ett exempel på vad som har hänt med debattnivån i Danmark det gångna decenniet.

Annons
X

Vi vill inte lägga oss i hur den enskilde svensken ska rösta. Men som danskar känner vi att Dansk Folkepartis försök att påverka det svenska valet gör det nödvändigt för oss att bidra med några kommentarer om vad som händer i vårt land.

Vi är helt enkelt bekymrade över att Sverige kan komma att upp-leva samma demonisering av minoriteter och en förråelse av den politiska kulturen som Danmark har varit utsatt för.

Förutom en legitimering av mer diskriminering i den danska lagstiftningen är Dansk Folkeparti känt för en hätsk retorik med generaliserande antimuslimska och invandrarfientliga osanningar, som är lika groteska som påståendet om att Sverige är ett odemokratiskt land.

”Alla västliga länder är infiltrerade av muslimerna – några av dem talar artigt med oss medan de väntar på att bli många nog för att slå ihjäl oss”, skrev partiets EU-parlamentariker Mogens Camre i sitt tal som delades ut på förhand till pressen på partiets kongress 2001. I talarstolen ändrade han orden ”slå ihjäl oss” till ”få bort oss”. I ett tal på Danmarks Grundslagsdag 2006 slog han fast: ”Islam hör inte hemma i Europa och vår första prioritet måste vara att repatriera muslimerna”.

Pia Kjærsgaard karakteriserade 2005 invandrare i Danmark som ”tiotusentals och åter tiotusentals människor som uppen- barligen civilisatoriskt, kulturellt och andligt befinner sig i år 1005”. När man omtalar Danmarks invandrare som ”tiotusentals och åter tiotusentals människor” finns det ingen kvar – det är med andra ord alla hon syftar på.

I centrum av Dansk Folkepartis teologiska världsbild står den tidigare prästen och folketingsmedlemmen Søren Krarup, vars syn på mänskliga rättigheter är nedslående: ”Mänskliga rättig-heter är verkligen vår tids fördärvande makt, djävulen i skepnad av en humanitär ljusängel, förfalskningen och sammanblandningen av Gud och människa, himmel och jord.”

Det är med andra ord en illusion att Dansk Folkeparti slår vakt om västliga värden som lika värde, tolerans och mänskliga rättigheter.

”På många områden är vi antimuslimer”, erkände partiets gruppledare Kristian Thulesen Dahl 2008, något han emellertid fick nyansera en smula – men det kunde nästan inte sägas ärligare.

I december 2009 hävdade hans dåvarande partikamrat Lars Hedegaard, som är ordförande för Tryckfrihetssällskapet i Danmark, att muslimer ”våldtar sina egna barn”. Han drog åter in Sverige i den danska debatten och kunde bedyra att och när ”svenska flickor våldtas, mass-våldtas etc, är det inget fel på det sett från ett islamiskt perspektiv”, för det är muslimernas ”rätt” och kvinnor har ”inget eget värde”.

Enligt Hedegaard har muslimer inget dåligt samvete överhuvudtaget, och deras barn uppfostras inte till att säga sanningen. Självklart i motsats till riktiga danskar.

Det här är en verklighetsuppfattning som frodas i Dansk Folkeparti. Och nu kräver partiet till och med att den danske statsministern ska proklamera att de fullt ut är redo att bli en del av en dansk regering. Politiker som har jämfört invandrare, islam och kritiker med allt från snyltare, nazister och ockupanter till kaniner, pest och gökungar kräver att accepteras som potentiella ministerkandidater.

Deras demoniserande debatt- klimat har spridit sig genom att legitimeras som oskyldig yttrandefrihet, trots att maktfulla, politiska rörelsers återkommande negativa generaliseringar av en minoritet är och förblir kärnan i all propaganda. En propaganda som i bästa fall gynnar uteslutning, diskriminering och marginalisering, i värsta fall motiverar övergrepp.

Vi vet som sagt inte om Sverige får samma utveckling som Danmark, om Sverigedemokraterna får samma politiska inflytande. Men vi hoppas att det inte sker. Lösningen på integrationsproblem och samhällskonflikter är inte att överdriva eller demonisera en hel befolkningsgrupp – den propagandan är däremot en väsentlig del av problemet. Men det är tyvärr denna demonisering som kännetecknar den politiska debatten om etniska minoriteter i Danmark.

Ha ett bra val den 19 september.

FATHI EL-ABED

debattör och medstiftare av föreningen Demokratiska muslimer

RUNE ENGELBRETH LARSEN

kommentator i Politiken, idéhistoriker och styrelsemedlem i European Network Against Racism

Annons
Annons
X

Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson tillsammans med Dansk Folkepartis partiledare Pia Kjærsgaard vid det gemensamma valmötet i Höganäs i lördags.

Foto: STIG-ÅKE JÖNSSON/SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X