Carina Burman:Hos Mitford är livet värt att skratta åt

Nancy Mitfords åtta romaner har nyligen givits ut på nytt. Det är ett författarskap som rymmer både det mörka och det fluffigt pastellfärgade, av en person som beskrev 20-talets excentriska innekretsar inifrån.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Det sägs vara svårt att vara en stor mans son (liksom förmodligen en stor kvinnas dotter), men värre torde det vara om hela familjen är ökänd. Författaren
Nancy Mitford (1904-1973) associeras ofta med sin familj, ibland så till den grad att allt hon skrev betraktas som porträtt av dem. De aristokratiska Mitfords behöver dock knappast skönlitterär utsmyckning. Både föräldrar och barn präglades av skönhet, excentricitet och politisk extremism, och flickorna ställde gång på gång till skandal.

Många var de, dessutom: Nancy själv var äldst och på alla sätt måttligast, Pamela gifte sig med en vetenskapsman, brodern Tom var minst färgstark och dog i andra världskriget, Diana lämnade sin man för den engelska fascistledaren Mosley, Unity var vän med Hitler, kommunisten Jessica (Decca) rymde till spanska inbördeskriget med släktens svarta får, flyttade senare till USA, blev författare samt gjorde med tiden en cover på ”Maxwell’s silver hammer” och minstingen Deborah (Debo) blev en driftig hertiginna. Hon fyllde nyligen 93.

Annons
Annons
Annons