Hörselskadade får hjälp med implantat

”I öronfallande” Det har skett en dramatisk förbättring av hjälpmedlen för hörselskadade och döva. Hörapparaterna har krympt, blivit digitala och fått samma läckra design som MP3-spelare. 90 procent av de barn som föds döva kan i dag få cochleaimplantat som ger dem möjlighet till att höra, om än med vissa begränsningar.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Det finns hörapparater som stoppas så långt in i örgången att de blir osynliga och som kan användas fyra månader i sträck. Det finns prototyper på cochleaimplantat där alla delar är inopererade och som hör skillnad på yttre ljud och de som kommer från kroppen och som filtrerar bort de senare. Men det var ett svenskt företag, Comfort Audio, som fick priset för bästa produktnyhet på världens största hörselmässa i Chicago i år.

Man brukar dela upp hörhjälpmedel i tre kategorier: hörapparater, hörselprodukter och cochleaimplantat. I USA och Europa har 16 procent av befolkningen någon form av hörselskada. Bara en femtedel av dessa har skaffat sig någon form av hörhjälpmedel. Folk lever längre och nedsatt hörsel ökar med åren. Men den största gruppen av hörselskadade är 55–65 år. Många av dessa faller ur yrkeslivet i förtid.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons