Annons
X
Annons
X

Hörde gärningsmannen jubla

Ungdomarna som var på Utöya vittnar om en gärningsman som urskiljningslöst avrättade människor. Alla flydde för sina liv, en del kom undan genom att spela döda, andra gömde sig eller simmade desperat i det kalla vattnet mot land. Adrian Pracon överlevde trots att gärningsmannen sköt honom.

21-åriga Adrian Pracon berättar för
Aftonposten att han var på väg till kiosken på Utöya för att köpa choklad när han hörde skotten för första gången.

– Jag förstod inte först att det var skott, men så började folk att springa.

Han berättar att många gömde sig i sina tält. Gärningsmannen gick runt, öppnade tälten och sköt ihjäl de som befann sig där inne.

Annons
X

– Man tänkte att han måste ha gjort det här tidigare, som att gå runt och skjuta människor var helt normalt för honom. Han sade att ni ska alla dö.

Adrian Pracon och andra flydde ut i vattnet. Men de tvingades återvända till vattenbrynet eftersom det var för jobbigt att simma med kläder. Snart dök gärningsmannen upp och sköt en i taget i gruppen som Adrian Pracon var med.

– Jag låg på marken och spelade död. Han kom bort till oss för att kontrollera att alla var döda. Han var bara en eller två meter bort, jag kände värmen från vapnen.

Det sista skottet snuddade axeln på Adrian Pracon som trots det inte rörde sig eller gav ifrån sig ett ljud.

Efter en stund dök tre polismän upp och han kunde med en båt till fastlandet för vård. Dagen efter konstaterar han att han klarat sig med lätta skador.

– Jag tänker både på dem som har klarat sig och dem som inte har överlevt. Jag har förlorat både vänner och kollegor.

21-åriga Nicoline Bjerge Schie berättar för den norska tidningen Dagbladet om skottlossning med tio sekunders mellanrum i nästan en timmes tid på Utöya och om hur gärningsmannen passerade tätt intill henne och hennes vänner när de hukade bakom klipporna.

– Vi hörde att folk blev skjutna precis intill oss, men vi kunde inte springa fram och hjälpa dem. Han kom efter dem, men vi kunde inte riskera att avslöja oss själva. Vi hörde hans steg precis över huvudet på oss vid flera tillfällen, berättar hon för Dagbladet.

Precis vid deras gömställe sköts flera personer och några föll i vattnet.

– Det måste ha varit mellan fem och tio som trillade i vattnet. Det var väldigt brant där. Många av dem såg ut att ha allvarliga skador. En tror jag var skjuten i ansiktet, säger hon och fortsätter:

Hon såg inte gärningsmannen, men hörde honom.

– Han ropade, jublade, och kom med flera segerrop.

Emilie Bersaas, 19 år, var en av ungdomarna som deltog i ungdomsmötet på Utøya. När hon hörde skott och skrik gömde hon sig i en byggnad rapporterar
Sky News.

Emilie Bersaas berättar för Sky News att hon diskuterade attackerna i Oslo när hon hörde skott. Hon flydde in i en byggnad och gömde sig under ett skrivbord.

– Jag kände mig ganska säker där men man vet aldrig säger, hon.

Hon var fortfarande kvar i byggnaden där hon gömde sig när Sky News intervjuade henne på telefon.

– Vi vet fortfarande inte vilka som har klarat sig och vilka som inte har klarat sig. Nu hör jag helikoptrar och det är mycket polis här nu så vi är säkra, berättade hon.

Den norska tidningen Verdens gang,
VG, har talat med tre pojkar som överlevde attacken på Utöya. De tre berättar att de flydde in i skogen tillsammans med tre andra när gärningsmannen började skjuta.

Några gömde sig under en klippa. Flera bestämde sig efter en stund för att simma från ön.

– Men jag klarade det inte eftersom kläderna blev så tunga och våta. Jag simmade tillbaka och hittade en grotta där jag och några till gömde sig. Skytten stod en bit bort och kastade sten för att locka fram oss, säger Marius Helander Røset till VG.

Efter en stund kom två fiskare i en båt och ropade till ungdomarna att polisen hade gripit gärningsmannen.

VG skriver att flera av ungdomarna på ön är säkra på att det var fler än en gärningsman. De upplevde att de blev beskjutna från flera håll.

Prableen Kaur, ledare i AUF, rapporterar om sina upplevelser till flera norska medier, bland annat
Aftonposten.

Hon skriver att alla fick panik när gärningsmannen öppnade eld. Hon undrade varför polisen sköt på ungdomarna, gärningsmannen var klädd i polisuniform.

Själv sprang Prableen Kaur in i ett rum i en av byggnaderna. Alla i rummet lade sig på golvet och hörde när gärningsmannen fortsatte att skjuta. Gråtande blev hon liggande på golvet utan att våga röra sig. Efter en stund hoppade de ut genom ett fönster, själv väntade hon till sist med att hoppa ut.

Hon hoppade ut och fick hjälp upp av en kamrat. Alla sprang in i skogen. Där ringde hon sin mor och berättade att de kanske aldrig mer skulle ses igen.

”Jag sade flera gånger att jag älskade henne.”

Gruppen kröp tätt samman för att hålla värmen. Där bestämde hon sig för att spela död om gärningsmannen skulle dyka upp. Det gjorde han.

”Han ropade att han var polis” Då ropade någon att han måste bevisa det men gärningsmannen svarade med att öppna eld. Flera personer försökte fly ut i vattnet. Prableen Kaur spelade död och låg stilla i en timme. Ovanpå och under henne låg döda människor. Efter en stund reste hon sig, gick ut i vattnet och simmade mot land. Efter några hundra meter i det kalla vattnet kom en liten båt och hämtade upp henne och flera andra.

Lisa Irene Johansen Aasbø berättar för norska
NRK att de på Utöya hade samlats för att informera sig om attentatet inne i Oslo.

– Efter en stund hörde vi skott. Strax började alla skrika. Jag reste mig upp och såg en man klädd i polisuniform med skottsäker väst. Han stod och sköt på en flicka som låg på marken, säger hon till NRK.

– Jag undrade om det var på riktigt. Plötsligt sköt han på fönstren och då sprang vi ut och in i skogen. Vi lade oss ner och väntade. Många ringde oss men vi vågade inte svara.

– Efter en stund sade någon att han kommer. Då sprang vi. Jag såg två döda pojkar på marken. En vännina övertalade mig att hoppa i vattnet. Det är kanske det smartaste som jag har gjort i hela mitt liv.

Efter en stund blev de upplockade av två civila personer i en båt.

Stockholm TT

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X