X
Annons
X
Kommentar

Madelaine Levy: Horace Engdahl har spelat ut sin roll som expert

Elise Karlsson har fått 60 000 kronor i "belöning" av Svenska Akademien. Hur ska ledamöterna förhålla sig till henne och andra berörda av Arnault-affären när de delar ut sina stipendier och bidrag? Ett moment 22 för alla inblandade, skriver Madelaine Levy.

Läs mer om Krisen i Svenska Akademien

"Nu kommer allt Akademien gör att ses som mutor eller straff", skrev jag i en kommentar i våras, och undrade hur Akademien med bibehållet förtroendet skulle kunna fördela sina egna och de medel man förvaltar till svenska kulturutövare. Hur skulle det till exempel bli med författarna Elise Karlsson, Amanda Svensson och Gabriella Håkansson, som i DN berättat om hur de utsatts för sexuella trakasserier av Jean-Claude Arnault?

Nu har det hänt: på fredagsmorgonen la Elise Karlsson upp en bild på Facebook. Ett brev där ständige sekreteraren Anders Olsson meddelar att Karlsson tilldelats 60 000 kronor av Akademiens egna medel och att hon ombeds hemlighålla det hela fram till Akademiens högtidssammankomst den 20 december samt meddela sina kontouppgifter.

Foto: Janerik Henriksson/TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X