Annons

Johan Wennström:Hopplöst diskutera nationalism med liberaler

Malte Persson är i Expressen Kultur på vippen att ifrågasätta att Adolf Hitler över huvud taget hade något att göra med nazismen som ideologi. Det menar artikelförfattaren Johan Wennström.
Malte Persson är i Expressen Kultur på vippen att ifrågasätta att Adolf Hitler över huvud taget hade något att göra med nazismen som ideologi. Det menar artikelförfattaren Johan Wennström. Foto: Michael Sohn/TT

”Bisarra påståenden”. Så kallar Malte Persson i Expressen Kultur min syn på den ”goda nationalismen”. Det är överraskande att Persson som är poet framställer sig själv som en expert på statsbildningar.

Under strecket
Publicerad

”Svear och götar delade språk och sedvänjor. De levde under samma nordiska himmel.” Så skriver Hans-Gunnar Axberger, professor i konstitutionell rätt, i en artikel i senaste numret av tidskriften Axess om när vårt land redan på tidigt 1300-tal inledde resan bort från det gamla ättesamhället till en rättsligt sammanhållen nationalstat.

Axbergers beskrivning av svears och götars bevekelsegrunder för att orientera sig mot en enad nationalstat ligger helt i linje med den politiske teoretikern Yoram Hazonys uppfattning om hur nationalstater uppstår i boken ”The virtue of nationalism”, som jag redovisade i SvD (30/1), men som kritiker har avfärdat som rena falsarier.

Annons
Annons
Annons