Annons

Hopplösheten slår rot

UTBLICK Läget i Grekland känns hopplöst. Författaren Jan Henrik Swahn reser runt i det krisdrabbade landet och frågar sig vilka reformer som ska kunna hjälpa ett folk som ser sig som offer för utländska krafter.

Uppdaterad
Publicerad

Nyligen höll jag ett föredrag i Stockholm om Grekland. Jag var förvarnad om att en ung grekiska skulle komma och att hon tänkte lämna salen om hon fick höra något fördomsfullt gnäll om sitt hemland. Efteråt tackade hon för mitt kärleksfulla framförande. Jag blev lite förundrad, hade inte sagt ett positivt ord.

Nu reser jag runt i Grekland inför valet i maj. Avstampet i Aten blir symtomatiskt. Folk här har sällan som på landet möjligheter till egen odling eller byteshandel. Desperationen lyser tydligare i ögonen. Dyra kläder eller smycken provocerar. Rån och stölder ökar och särskilt ger man sig på gamla. Klumpigt förfalskade eurosedlar är i omlopp. Man uppmanas hålla porten låst på natten i alla fastigheter, en detalj som hade undgått mig. Klockan fyra en morgon glider lägenhetsdörren igen bakom mig och jag tar hissen ner för att bege mig till flygplatsen. Jag kommer inte ut ur huset. Lägenhetsdörren går inte heller att forcera. Jag missar mitt flyg, står gömd tre timmar bakom en blomkruka i trappan och får köpa ny dyr biljett. Det blir min tribut till krisen.

Annons
Annons
Annons