Hoppfullt Irak med nytt självförtroende

Med nyvunnet självförtroende framträdde premiärminister Nouri al-Maliki på den internationella konferensen i Uppland Väsby på torsdagen. På nästa års Irakkonferens är det världen som ska komma till Bagdad, lovade Maliki, FN-chefen Ban Ki-Moon och utrikesminister Carl Bildt.

Under strecket
Publicerad
Iraks premiärminister Nouri al-Maliki, utrikesminister Carl Bildt och FN:s generalsekreterare Ban Ki Moon sammanfattar konferensen.

Iraks premiärminister Nouri al-Maliki, utrikesminister Carl Bildt och FN:s generalsekreterare Ban Ki Moon sammanfattar konferensen.

Foto: FREDRIK SANDBERG/SCANPIX
Annons

Iraks regering är på väg in i de internationella finrummen. Det anmärkningsvärda när International Compact with Iraq, ICI, höll sin stora konferens med 500 delegater från närmare 100 länder var att diskussionerna handlade om framtiden, inte om de fem år av invasion, ockupation, terrordåd och inrikesstrider som Irak har bakom sig.

Premiärminister Nouri al-Maliki gick stärkt ur konferensen, men ett smolk i bägaren för honom var att de flesta arabländer – däribland Kuwait och Saudiarabien – skickade representanter på låg nivå. Men Irak har nu inlett ett samarbete med OECD. Dessutom har nitton starka industriländer som ingår i Parisklubben lovat att skriva av sina fordringar på Irak med 80-100 procent. Men från de stora fordringsägarna Kuwait och Saudiarabien – som har krigsskadestånd att kräva från Saddams krig – kom inte så rundhänta löften, även om det saudiska kungahuset lovat att lätta på skulden.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons