Annons

Hoppfullt i en tid av klimatstress

Utställningsproducent Lena Stammarnäs berättar om utställningen "Human nature" på Världskulturmuseet i Göteborg. Utställningens olika kokonger är sammanflätade. På samma sätt som människans beteende, miljöpåverkan och olika initiativ för att vända riktningen. Allt hänger ihop.
Utställningsproducent Lena Stammarnäs berättar om utställningen "Human nature" på Världskulturmuseet i Göteborg. Utställningens olika kokonger är sammanflätade. På samma sätt som människans beteende, miljöpåverkan och olika initiativ för att vända riktningen. Allt hänger ihop. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

I en tid där shopping är en hobby och där unga växer upp med klimatstress öppnar Världskulturmuseet i Göteborg sin utställning "Human nature".

Utställningen handlar om hur vi människor hetsas till att konsumera, samtidigt som vi ska bry oss mer om klimatet.

Under strecket
Ellen Ahinko Andersson / TT
Publicerad

Rusning. Mitt i människoflödet mellan jobb och middag står den unga kvinnan i köpcentrumet Nordstan i Göteborg.

– Vad tycker du om plast i haven, undrar hon.

I utställningens inledning går besökaren i en labyrint som ska kännas som en shoppinggalleria. Men i slutet på shoppingen rämnar allt.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT Bild 1 av 4

I bokhyllan ryms alltifrån mjukisdjur till en skruvdragare. Vad vi väljer att ha i våra hem och varför vi har det är olika frågeställningar som forskare genom utställningen vill väcka.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT Bild 2 av 4

Jenny Ringarp är utställningshandläggare och har varit ansvarig för utställningens största kokong. Den om känslor kring konsumtion och klimathot.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT Bild 3 av 4

Skam vill vi helst slippa känna – och det är därför vi kanske berättar om utlandsresan i vissa grupper. Och i andra inte.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT Bild 4 av 4
Annons
Annons
Annons