Annons
X
Annons
X

Hoppfullt för kvinnor inom islam

Amina Wadud, islamolog och förkämpe för kvinnors rättigheter, ser hur andelen kvinnor som står upp för en ny tolkning av islam ökar.

Av TT

– Det är en väldigt spännande tid, säger hon.

Kvinnor, religion och feminism var på agendan under lördagen på Nordiskt forum, den stora konferensen för kvinnors rättigheter i Malmö. Den kända professorn i islamologi, Amina Wadud från USA, som i fyra decennier forskat och kämpat för en progressiv tolkning av islam, är positiv inför framtiden:

– Vad som händer nu är att vi ser den största kollektiva ansträngningen under islams 1 400-åriga historia av muslimska kvinnor som själva arbetar för att påverka hur islam praktiseras. Nu har vi en kritisk massa - oavsett i vilket land du bor, eller i hur liten by eller hur stor stad du bor i så engagerar sig muslimska kvinnor i reformrörelsen för sig själva.

Annons
X

Amin Waduds första bok som kom ut för 22 år sedan handlar om läsning av koranen ur kvinnoperspektiv.

De heliga skrifterna tolkas och förstås ofta utifrån historiska, patriarkala och kulturella förtecken, menar hon.

Därför är hennes bidrag att visa på en jämlik tolkning och hur islam kan kombineras med mänskliga rättigheter. Hon arbetar också tillsammans med det globala nätverket Musawah med frågor som att göra 18 år till en standardiserad minimiålder för äktenskap, månggifte och medborgerliga rättigheter.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  På lördagen deltog hon i flera programpunkter. ”Spännande”, tycker hon om forumet, men beklagar att presentatörerna till stor del består av vita kvinnor, något hon inte tycker återspeglar hur människor ser ut på gatan i Malmö.

  – När jag ser människor på gatorna i Malmö så ser jag en större mångfald än bland presentatörerna. Låt oss hoppas att det förbättras till nästa gång.

  Malmö TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X