Jesper Olsson:Hoppet om kritikens framtid lever i USA

Goethe (målad av Tischbein) och Gertrude Stein (målad av Picasso) är exempel på litteraturvetaren Marjorie Perloffs vitt skilda litterära intressen.
Goethe (målad av Tischbein) och Gertrude Stein (målad av Picasso) är exempel på litteraturvetaren Marjorie Perloffs vitt skilda litterära intressen. Foto: TT

Hur står det till med den svåra konsten att skriva en bokrecension? Ganska bra – åtminstone om man vänder sig till den amerikanska litteraturvetaren Marjorie Perloff. Nu utges hennes samlade litteraturkritik i två band som visar på en sällsynt vital förmåga att skriva om böcker och författare från alla tider.

Under strecket
Publicerad
Annons

I de förfallshistorier och krisscenarier som ofta ger puls åt kulturdebatten har flera kända aktörer haft en huvudroll. Såväl boken som litteraturen i dess helhet har placerats där. En annan figur som ofta sägs vara hotad och som ur visst perspektiv tycks röra en mindre skara människor, men vars funktion för det litterära systemet varit betydande, särskilt i modern tid, är kritiken. Med detta begrepp kan förstås rätt olika saker avses: från korta tycka-till-krönikor till tankevidgande teoretiska verk. Den som vill få en inblick i denna komplexa kultur kan med fördel bege sig till www.skriftserien.se. Där ligger en serie av böcker om ”kritiken som konst- och kunskapstradition” som Ariel förlag gett ut under det senaste årtioendet, nu i digitaliserad form – ett strålande initiativ!

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons