Annons
X
Annons
X

Statsvetare: Oro bakom Perssons utspel om tiggare

Inför ett förbud mot att tigga – det säger tidigare statsministern och S-ledaren Göran Persson i en intervju med SvD. Hans förslag får skarp kritik från SSU:s ordförande Philip Botström.

(uppdaterad)
Gatutiggeriet
S-märkte statsvetaren Stig-Björn Ljunggren och Göran Persson.

S-märkte statsvetaren Stig-Björn Ljunggren och Göran Persson. Foto: TT

SSU:s ordförande Philip Botström är förvånad över Göran Perssons utspel om att förbjuda tiggeri:

– Jag hoppas verkligen att en så klok person som Göran Persson inte menar det så som han säger i artikeln.

Philip Botström uppfattar det som om Göran Persson riktar sig till de människor som i dag känner sig oroliga över dagens samhälle.

Annons
X

– Men de vi ser som sitter utanför Ica är människor som är fattiga och diskriminerade i sina hemländer. Bakom etiketterna är vi alla människor med samma värde och socialdemokratin måste arbeta mot ojämlikheten i Europa, det är så vi löser problemen långsiktigt, inte genom förbud, säger Philip Botström.

S-märkte statsvetaren Stig-Björn Ljunggren menar att det inte är någon slump att Göran Persson uttalar sig nu.

– Han och många andra är jävligt oroliga, säger Stig-Björn Ljunggren till Aftonbladet.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Jag träffar folk som har ”bra positioner” i partiet ute i landet och de frågar sig är: ”Är Socialdemokratin på väg att begå harakiri?".

  Ljunggren menar att det Göran Persson säger är vad många socialdemokrater runtom i landet tänker och han menar att många vill att partiet ska gå den vägen.

  – Det är väl möjligt att Persson på det här sättet ger stöd till dem inom Socialdemokraterna som vill vrida partiet åt det här hållet och hjälpa dem i omsvängningen.

  En annan S-märkt statvetare, Ulf Bjereld, tror inte att den forne statsministerns uttalande kommer att påverka dagens S-ledning.

  – Jag tror inte det här kommer dominera nyhetsförmedlingen från kommunmötet i Örebro. Dess politiska betydelse är ringa, för att inte säga obetydlig, säger Ulf Bjereld.

  EU-politikern Soraya Post (Fi) reagerar starkt på Göran Perssons utspel om tiggeriförbud.

  – Det gör mig väldigt upprörd. Man kan inte lagstifta bort fattigdom. Bara för att han bor på en herrgård. Han har inte förstått sitt privilegium, och jag hoppas verkligen inte att nuvarande sosseledning lyssnar på honom, utan i stället går till sina ideologiska rötter, säger hon till Expressen.

  – Det finns inget värdigt i att tigga. Men de pengar de får ihop hjälper dem i deras situation. Det är avgörande för deras barn och äldre. Hur ska det kunna bli ett bättre samhälle av att ta bort empatin?, säger Soraya Post.

  Tiggeri är en fråga där Göran Persson intar en mycket skarpare position än sitt parti. Stefan Löfven har som statsminister skärpt tonfallet mot tiggeri och regeringen vill bland annat göra det lättare att avhysa tiggare från otillåtna bosättningar. Men regeringen avvisar tanken på förbud, med argumentet att det "inte går att förbjuda fattigdom".

  Göran Persson håller alltså inte med:

  – Inför ett generellt förbud att tigga, men ge möjlighet för kommunerna att ge dispens. Något sånt, skulle man ju kunna tänka sig.

  Göran Perssons uttalande har också väckt reaktioner på Twitter.

  Expressens politikreporter Niklas Svensson:

  M-politikern Hanif Bali:

  Här några andra Twitter-reaktioner:

  Annons

  S-märkte statsvetaren Stig-Björn Ljunggren och Göran Persson.

  Foto: TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X