Annons
X
Annons
X

”Hoppas på fredlig och demokratisk förändring”

Svensk-eritreanen Yasin Ahmed, ordförande för nätvärket för fred på Afrikas horn, följer noga händelseutvecklingen kring statskuppen i Eritrea. Han hoppas på att det blir starten på fred och demokrati i landet.

Vad vet du om vad som händer?

– Det vi fått veta via olika källor och medier, framförallt eritreanska medier, är att det finns några från militären som gjort uppror mot regimen genom att omringa informationsministeriet och kräva att politiska fångar ska friges. De har också anhållit några minisitrar på deras kontor, oklart vilka. Däremot är det bekräftat att presidenten inte befinner sig i huvudstaden. Men det finns också ett motstånd från regimens sida. Hur mycket det har lyckats vet vi inte.

Varför sker det nu?

Annons
X

– Det har funnits interna splittringar inom militären och regimen som pågått i flera veckor och månader. Att det skulle ske var förväntat, men man visste inte när. Det kommer inte som någon överraskning. Oppositionen har hela tiden pratat om att det kommer ske en förändring inifrån.

Vilka konskevenser tror du att kuppen kommer få?

– Vi hoppas att det oavsett vem som ligger bakom genom den här statskuppen eller någon annan blir en fredlig och demokratisk förändring som gynnar både det eritreanska folket men också folket på Afrikas horn och Eritreas relationer med andra länder. Att de sätter stopp för den diktatur vi har sett i mer än 20 år. Att ändra regimen utifrån har misslyckats. Det är de som är inne som har makten att förändra. Jag hoppas att det inte blir en våldsam statskupp så att det på ett mindre kostsamt sätt för det eritreanska folket blir fredlig och demokratisk övergång. Folket men också grannländernas förväntningar på en demokratisk och fredlig aktör i Eritrea är höga.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  QUIZ | Har du koll på åren som gått?

  2012: Vilket öknamnfick skandalkaptenen? quiz.svd.se 2011: Katastrofer ochstörtade diktatorer quiz.svd.se 2010: Vad minns duav skandalernas år? quiz.svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X