Annons
X
Annons
X

”Hoppas bli vald av partistyrelsen”

Stefan Löfven blir ny partiledare för Socialdemokraterna, föreslår partiets verkställande utskottet. På en presskonferens idag tackade Löfven för förtroendet och säger att partiet nu måste utvecklas för att locka nya medlemmar och väljare.

På en presskonferens i Socialdemokraternas partihögkvarter på Sveavägen 68 bekräftade partisekreteraren Carin Jämtin att VU föreslår Stefan Löfven som ny partiordförande för Socialdemokraterna.
På en presskonferens i Socialdemokraternas partihögkvarter på Sveavägen 68 bekräftade partisekreteraren Carin Jämtin att VU föreslår Stefan Löfven som ny partiordförande för Socialdemokraterna. Foto: SCANPIX

Stabil, rekorderlig och omdömesgill – det är några av egenskaperna hos Stefan Löfven som idag lyfts fram. Enligt VU-ledamoten Leif Pagrotsky är Löfven ”rätt namn för att förnya Socialdemokraterna”.

På presskonferensen deltog både Löfven själv och partisekreteraren Carin Jämtin. Enligt Jämtin har diskussioner förts med samtliga partidistrikt om hur valet ska gå till. Slutsatsen är att partiet behöver välja en partiledare snabbt och man därför redan nu föreslår Stefan Löfven till ny partiordförande.

– Efter moget övervägande och lite diskussioner tänker vi föreslå Stefan Löfven, sade Jämtin på presskonferensen.

Annons
X

Valet sker imorgon när partistyrelsen träffas på Sveavägen 68 i Stockholm. Enligt Jämtin är Stefan Löfven rätt person att leda Socialdemokraterna in i framtiden och hon lyfte både fram Löfvens socialdemokratiska hjärta och hans goda ledaregenskaper.

– Stefan är en engagerad och väldigt kunnig person, säger hon.

Löfven menar själv att
Sverige behöver en stark socialdemokrati. Människors frihet, rättvisa och solidaritet är några av punkterna som lyftes fram på presskonferensen av den blivande S-ledaren.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Jag kommer lägga stor vikt vid hur politiken kan frigöra människors kraft, säger Löfven och berättar att han själv upplevt samhällets baksidor.

  Enligt Löfven måste partiet nu utvecklas – både för att bli starkare och öppnare och för att locka nya väljare.

  – Jag är nominerad och jag hoppas att partistyrelsen väljer mig, säger Löfven innan presskonferensen avslutas.

  Den nyss avgångne partiledaren Håkan Juholt ger Stefan Löfven sitt fulla och helhjärtade förtroende. I ett sms till TT skriver han: ”Jag är mycket glad, tacksam och lättad över att Stefan Löfven i denna för oss socialdemokrater svåra period är beredd att axla ansvaret för partiet.”

  Juholt lyfter fram att Löfven är en ”stark företrädare för socialdemokratins starka framgångsmodell byggd på tillväxt och solidaritet”.

  ”Det är viktigt att den nye partiordföranden nu får det stöd och förtroende som behövs för att framgångsrikt hävda socialdemokratins idéer och politik samt leda oss tillbaka till regeringsmakten senast i 2014 års val”, skriver han i meddelandet till TT.

  Också förra partiledaren Mona Sahlin välkomnar VU:s beslut. ”Stefan Löfven är en trygg och modig kille som har möjligheten att samla ihop partiet i en svår tid. Stefan Löfven vet vad jobbpolitik är och kan nu förnya och stärka vår företagarpolitik för nya och bättre jobb. Ett klokt val!”, skriver hon i ett uttalande.

  Daniel Suhonen, chefredaktör för partiets tidskrift Tiden, hoppas att Löfven ska skapa sammanhållning i partiet.

  – Jag gratulerar Stefan Löfven och hoppas att mannen från Metall är den stålman partiet behöver och att han inte kommer att låtas rosta som en plåtniklas. Nu behövs nämligen sammanhållning, säger Suhonen.

  Han menar att ett av Löfvens viktigaste uppdrag blir att sträva efter social jämlikhet.

  – Löfven måste nu ge plats i partitoppen för ett tydligt kvinnligt ledarskap. Eftersom kvinnorna är vår viktigaste väljargrupp tillsammans med invandrare och arbetare måste dessa grupper känna igen sig i den socialdemokratiska ledningen.

  ENKÄT:
  Hur många känner igen Löfven?

  Känner du igen den här mannen? svd.se

  SvD.se och TT

  Annons
  Annons
  X

  På en presskonferens i Socialdemokraternas partihögkvarter på Sveavägen 68 bekräftade partisekreteraren Carin Jämtin att VU föreslår Stefan Löfven som ny partiordförande för Socialdemokraterna.

  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X