Annons
X
Annons
X

Hoppas att någon gör en Linda Skugge ikväll

Varför tittar folk på ett gäng uppklädda människor som äter med sju uppsättningar bestick, inte vet vad de ska säga till den tråkiga personen som sitter bredvid och ser ut att somna? Förra året såg 1,3 miljoner svenskar när Nobelpristagarna med entourage åt sin mat. Sveriges Television har år efter år visat utdelningen och banketten.

I år blir det skillnad. SVT är väck. Istället har TV4 fixat ett treårskontrakt och satsar på Nobeldagen med 18 timmar tv. Den som vill se alltihop kanske ska ta ut en semesterdag för sändningarna börjar redan klockan tio, fortsätter under dagen med fredspriset, Nobelprisutdelningen i Stockholms konserthus och till sist själva banketten från Stadshuset. Mastigt är bara förnamnet. Tio i tolv är det över och då visar TV4 dokumentärserien Mayday, vilket låter illavarslande.

Nobel Media, som äger tv-rättig-heterna, hoppas att man tillsammans med TV4 ska ”kunna öppna vägar för nya sponsorsamarbeten”. Faktum är att TV4 verkar ta det hela på stort allvar. Så allvarligt att reklamavbrotten är borta under banketten. Låter som ett saftigt förlustprojekt med andra ord även om Ericsson och Volvo är där och sockrar med stålar. Projektledaren Malin Kvist låter rentav som om hon jobbar på den statliga televisionen när hon berättar om tillställningen.

–Det är inte vårt främsta mål att få höga tittarsiffror.

Annons
X

Naturligtvis tar kanalen hjälp av alla sina kända profiler. I en glossig broschyr ler Petra Nordlund sitt allra stelaste leende iklädd en rosa galaklänning. Jenny Östergren, Anna Lindmarker, Tilde de Paula, Malou von Sivers, Lasse Bengtsson, Bengt Magnusson, Steffo Törnqvist och Elisabeth Frerot är uppklädda till tänderna medan Idol-Carina Berg lättar upp genom att prata med gästerna.

Exakt sju minuter över åtta inträffar kvällens höjdpunkt. Då börjar varmrätten serveras. Tjugo i elva startar dansen i Gyllene salen, inte alls i Let’s dance-klass, men vi fortsätter att glo.

Det kan ju bero på att det är festernas fest, ouppnåeligt för de flesta och lika fint som ett kungabröllop, allt direkt till tv-soffan. Lite av glittret och glansen kanske strålar ut genom tv-rutan. Annars går det ju alltid att betygsätta feststämningen, kändisnivån, skandaler, maten, föreläsningarna och Madeleines urringning. SVT:s vd Eva Hamilton sade nyligen i SvD att ”det svider fortfarande” att kanalen förlorat rätten till sändningarna. Men det är inte säkert att det blir roligare att se folk slafsa i sig trots TV4:s nysatsningar.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Det ska nämligen bli mer vetenskap samtidigt som evenemanget ska ”förfolkligas” även om glamouren ska finnas kvar. Jag tror ändå att det är nödvändigt att någon gör en Linda Skugge. Ni minns säkert att hon 2004 svor i rutan och klagade på att maten var äcklig och kall. I en krönika efteråt skrev hon att ”det är som att be om vinterkräk- sjuka att äta det här”. I år borde mästerbloggaren Katrin Schulman, utnämnd till årets hjältinna i Glamour, få gå runt och prata med gästerna. Hon tar inga hänsyn. Då kan vad som helst hända. Vad som helst.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X