Annons

Hopp om att utrota hepatit C

Den vanligaste orsaken till hepatit C i Sverige är smutsiga sprutor. Nya mediciner botar dock de flesta från sjukdomen. Arkivbild.
Den vanligaste orsaken till hepatit C i Sverige är smutsiga sprutor. Nya mediciner botar dock de flesta från sjukdomen. Arkivbild. Foto: Henrik Montgomery/TT

Hepatit C är en sjukdom som varje år dödar över 1,3 miljoner människor i världen. Världshälsoorganisationen WHO har som mål att utrota sjukdomen till 2030 – och läget ser ljust ut tack vare nya, effektiva mediciner.

TT
Publicerad

I Sverige finns i dag omkring 40 000 människor som är bärare av eller har sjukdomen, enligt Stockholms läns landsting. År 2014 kom nya läkemedel som då var dyra och bara erbjöds till de allra sjukaste patienterna. Men i dag har kostnaderna pressats efter överenskommelser mellan staten, vårdgivarna och läkemedelsföretagen – och subventioner gäller nu för samtliga patienter.

– Många beskriver behandlingen som revolutionerande – den är så enkel, lätt att tolerera och den botar över 95 procent, säger Gerd Lärfars, ordförande för Stockholms läns läkemedelskommitté.

Annons
Annons
Annons