Annons

Li Ka-Shing bryter tystnaden: ”Älska Kina”

Li Ka-Shing, Hongkongs rikaste man. Arkivbild.
Li Ka-Shing, Hongkongs rikaste man. Arkivbild. Foto: Kin Cheung/AP/TT

"Älska Kina, älska Hongkong och älska er själva". Kärleksbudskapet pryder förstasidorna i fredagens upplagor av Hongkongs stora dagstidningar och är undertecknat "Li Ka-Shing, en invånare i Hongkong".

Under strecket
TT
Uppdaterad
Publicerad

Nu är Li inte vilken invånare som helst. 91-åringen räknas som Hongkongs rikaste man. Det var först i fjol som han lämnade ifrån sig ordförandeposten i jättekonglomeratet CK Hutchison Holdings, efter att ha lett föregångaren CK Group i nästan fem decennier. Konglomeratet sysselsätter enligt egen uppgift över 300 000 personer i mer än 50 länder. I Sverige äger företaget bland annat mobiloperatören Tre.

Det är första gången som Li uttalar sig om de protester som de senaste månaderna har skakat Hongkong. I annonserna uppmanar han demonstranterna att svälja sin ilska och stoppa våldet, och varnar för att handlingar med goda intentioner kan få oavsedda konsekvenser. Men miljardären uttalar inget explicit stöd för regeringen och dess ledare Carrie Lam, som dock stöttas av många företagsledare, inte minst inom fastighetssektorn, rapporterar Reuters.

Annons
Annons
Annons