Annons
X
Annons
X

Kraftiga kursfall i Asien

Oron över tillståndet i världsekonomin fick de ledande börserna i Asien att återigen falla kraftigt på onsdagen, samtidigt som oljepriserna fortsatte att sjunka. Handelsbankens Hongkongchef Johan Andrén menar att oron främst kan kopplas till det låga oljepriset.

(uppdaterad)
Tokyobörsen på onsdagen.

Tokyobörsen på onsdagen. Foto: Eugene Hoshiko/AP

I Tokyo hade både Nikkei 225-index och det bredare Topixindex sjunkit med 3,7 procent vid stängningen klockan sju, svensk tid. Tokyobörsen har nu fallit med mer än 20 procent från förra årets toppnivå. Därmed har börsen tekniskt sett gått in i en nedåtriktad marknad för första gången sedan 2013, skriver Reuters.

Hongkongbörsens Hang Seng-index hade samtidigt fallit med 3,8 procent. Enligt Marketwatch är Hongkongbörsen nere på de lägsta nivåerna på över tre år.

Johan Andrén, Handelsbankens kontorschef i Hongkong, tror inte att dagens fall handlar om Kina utan främst om oron kring oljeprisutvecklingen.

Annons
X

– Jag tror inte att det är Kina-relaterat utan att det råder en allmän oro och att det är oljepriset som driver det här. Med tanke på det rekordlåga priset på 28 dollar per fat, finns en allmän negativ syn på hur ekonomierna kommer att utvecklas i närtid, säger Johan Andrén till SvD Näringsliv.

Oljesektorn är bland de största förlorarna på Hongkongbörsen. Cnooc, ett av Kinas största offshorebolag, föll till sin 11-årslägsta nivå efter att de meddelat att de sänker oljeproduktionen för första gången på ett decennium, i spåren av de rekordlåga oljepriserna, skriver Bloomberg.

I Kina tycktes nedgången mildras av förhoppningar om att ytterligare ekonomiska stimulanser väntas ske före det kinesiska månnyåret i februari. Redan på tisdagen meddelade kinesiska centralbanken att de före helgdagen skulle skjuta till 600 miljarder yuan, motsvarande 781 miljarder kronor i landets banksystem för att förbättra likviditeten, skriver Reuters.

Johan Andrén tror dock att marknadens förhoppningar om fortsatta kinesiska stimulanser ska ses med viss skepsis.

– Vid 2020 vill Kina dubbla landets BNP i relation till nivån för 2010. För att uppnå detta tror marknaden att staten måste gå in med stimulanser. Det råder alltså en kontraintuitiv optimism trots att tillväxten i Kina är historiskt låg, säger Andrén.

Shanghais kompositindex låg på minus 1,1 procent.

Seoulbörsens Kospi-index hade vid stängning sjunkit med 2,3 procent. Taiwanbörsens Weighted Index backade med 2,0 procent.

BBC: "Detta är precis det börserna fruktade"

bbc.com
Annons

Tokyobörsen på onsdagen.

Foto: Eugene Hoshiko/AP Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X