Annons
X
Annons
X

Hongkong kräver svar om försvunna bokhandlare

Hongkong kräver svar från Kina i fallet med fem försvunna bokhandlare som misstänks ha kidnappats till fastlandet. På fredag löper tidsfristen ut. En av de försvunna männen är svensk och sågs sist i Thailand.

(uppdaterad)
Gripna förläggare i Hongkong
Demonstration i Hongkong för de försvunna bokhandlarna, varav en är svensk.

Demonstration i Hongkong för de försvunna bokhandlarna, varav en är svensk. Foto: Vincent Yu / TT

HONGKONG Tusentals Hongkongbor demonstrerade i söndags för släppandet av fem försvunna bokhandlare. Bokhandlarna fokuserade på sensationell litteratur om kinesiska kommunistledare och misstänks ha kidnappats till Kina, där deras publikationer är olagliga. En av dem hade svenskt medborgarskap och försvann från sitt semesterhem i Thailand i oktober. Nu kräver Hongkongborna svar från Peking.

Vi har all anledning att tro att bokhandlarna har blivit kidnappade av politiska skäl.

– Vi har all anledning att tro att bokhandlarna har blivit kidnappade av politiska skäl, säger Albert Ho, parlamentsledamot för det demokratiska partiet och arrangör av söndagens protest. Fallet har orsakat stor rädsla i Hongkong.

Annons
X

De fem männen hade alla kopplingar till ett förlag och en bokaffär i Hongkong. Gui Minhai, den svenska medborgaren, sågs senast köra iväg med en okänd man från sitt lägenhetshus i Pattaya, Thailand, den 17:e oktober.

Tre andra bokhandlare försvann i oktober under besök i den sydkinesiska provinsen Guangdong. Den femte, Lee Bo, återvände aldrig efter att ha besökt sitt lager i Hongkong den 30:e december. Han hade tidigare gjort klart för sin fru och sina vänner att han inte hade några planer på att resa till fastlandet på grund av riskerna efter hans kollegers försvinnande. Senare samma dag ringde han sin fru för att säga att han inte skulle komma tillbaks snart för att han hjälpte till med en utredning. Telefonnumret verkade komma från Shenzhen, i Kina, men hans färd hade inte registrerats vid gränsen. På grund av oron i hans röst anmälde frun fallet.

Om vi inte står upp tillsammans för att motverka liknande intrång kommer ”ett land, två system” att kollapsa.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Enligt en överenskommelse myndigheterna emellan måste Peking meddela Hongkong om de arresterat någon av deras medborgare inom fjorton dagar, alltså senast på fredag.

  – Fastlandet ignorerar sin grundläggande plikt genom att vägra ge oss besked om vad som hänt, säger Albert Ho, som tror att Peking försöker få tag i de kinesiska kontakter som läckt känsliga uppgifter till bokhandlarna.

  – Om vi inte står upp tillsammans för att motverka liknande intrång kommer ”ett land, två system” att kollapsa.

  Sedan Hongkong införlivades med Kina 1997 har staden levt under undantag. Mottot ”ett land, två system” innebär att samhället har fått behålla sin politiska, ekonomiska och rättsliga modell. Senast 2014 ockuperade tusentals demonstranter under namnet Occupy Central delar av staden i drygt två och en halv månad i protest mot kinesisk inblandning i dess styre. Men enligt Ho är försvinnandet av bokhandlarna än mer känsligt för befolkningen.

  – Occupy Central handlade bara om rätten att delta i demokratin, säger han. Det här handlar om vår grundläggande frihet. Friheten från rädsla, politisk efterföljning och godtycklig arrestering.

  Försvinnandet av Lee Bo, som också har ett brittiskt pass under namnet Paul Lee, har ökat pressen från omvärlden. EU har kallat bokhandlarnas situation ”extremt oroande”, USA är ”störda” och Storbritannien överväger en utvärdering av landets ekonomiska relationer med Kina. Storbritannien har fått motta mycket kritik på sistone för deras undfallenhet att stå upp för kineser och hongkongesers mänskliga rättigheter samtidigt som de knutit starka handelsband till Peking.

  Samtidigt har det auktoritära klimatet i Kina hårdnat. I tisdags rapporterades till exempel ett större tillslag mot människorättsaktivister där en svensk man var bland de frihetsberövade.

  Henning Eklund, jourhavande vid Utrikesdepartementets presstjänst, gav SvD följande uttalande om Gui Minhais försvinnande:

  – Vi ser allvarligt på uppgifter om att en svensk medborgare i 50-årsåldern kan ha försvunnit ofrivilligt i Thailand eller Kina. Våra ambassader i Peking och Bangkok och även generalkonsulatet i Hongkong arbetar aktivt med ärendet. Det har tagits upp vid flera tillfällen med företrädare för dessa länder. Det har också tagits upp av UD med Thailands och Kinas ambassadörer i Stockholm.

  Svenska rättsvårdande myndigheter är också inkopplade i ärendet.

  Annons
  Annons
  X

  Demonstration i Hongkong för de försvunna bokhandlarna, varav en är svensk.

  Foto: Vincent Yu / TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X