Annons

"Hongkong har hamnat i recession"

De våldsamma protesterna i Hongkong har skrämt marknaden och skapat svallvågor över Asien.

En militär inblandning från Peking vore ödesdiger för finansmetropolen – men skulle skada en redan hårt pressad kinesisk ekonomi alltför mycket för att vara sannolik, bedömer en expert.

Under strecket
Moa Kärnstrand / TT
Publicerad

Nedgång på börsen.

Foto: TT

Hongkongs roll som ett internationellt finansnav är viktig för Fastlandskina.

Foto: Andy Wong/AP/TT

Passagerare lyckas ta sig förbi demonstranterna på Hongkongs flygplats, när protesterna stänger ner avgångar för andra dagen.

Foto: Vincent Thian/AP/TT

Sedan oroligheterna i Hongkong startade i början av sommaren har Hongkongbörsen gått ner 6 procent och skapat en våg av nedgång över andra asiatiska börser. En kinesisk investerare läser tidningen hos en börsmäklare i Peking.

Foto: Ng Han Guan/AP/TT

Medan Hongkongs flygplats på tisdagen återigen stängdes på grund av omfattande protester, nådde Hongkongbörsen nya bottennivåer. Hang Seng-index, den viktigaste indikatorn på hur det går för Hongkongs ekonomi, föll mer än två procent – till den lägsta nivån på över sju månader. Sedan oroligheterna startade i regionen i juni har Hongkongbörsen tappat 6 procent.

De allt våldsammare sammandrabbningarna mellan demonstranter och polis i den asiatiska finansmetropolen har bland annat resulterat i att kollektivtrafiken stoppats. I helgen kastade polisen ner tårgas i tunnelbanan i en konfrontation med demonstranterna.

Annons
Annons
Annons