Annons
X
Annons
X

Honduras stänger radio- och tv-kanaler

Läget i Honduras var spänt igår sedan kuppregeringen utfärdat undantagstillstånd och stängt två kritiska medier. Polis och militär får fria händer att stoppa demonstrationer till stöd för den störtade presidenten Manuel Zelaya.

President Roberto Micheletti och hans militärstödda kuppregering har också gett Brasilien tio dagar att besluta om politisk asyl för Zelaya, som sitter på Brasiliens ambassad i Tegucigalpa. Annars stängs ambassaden, hotar regeringen Micheletti. Men Brasiliens president Lula da Silva svarade snabbt i söndags:

– Vi kommer inte att foga oss efter ett ultimatum från kuppmakare.

Det har nu gått precis tre månader sedan den folkvalde ”Mel” Zelaya slets ur sängen i sitt residens i Tegucigalpa och flögs till Costa Rica. Förra måndagen var han tillbaka och sitter nu förskansad på Brasiliens ambassad, som är omringad av soldater.

Annons
X

Därifrån uppmanade Zelaya sina anhängare att samlas i huvudstaden igår för att protestera mot kuppregeringen:

– Jag uppmanar hela Honduras att mobilisera, att alla som kan ska ta sig till Tegucigalpa för att kämpa i en slutoffensiv, sade Zelaya i Radio Globo i söndags.

Några timmar senare plockade regimen fram ett dekret som upphäver medborgarnas grundlagsskyddade fri- och rättigheter under 45 dagar. Det innebär att regeringen kan stänga tidningar och radio/tv-stationer som ”angriper fred och allmän ordning” och som uppmanar till våld. Igår morse stängdes därför Radio Globo och tv-stationen Canal 36, som bägge varit starkt kritiska till regimen.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Alla möten, demonstrationer och folksamlingar som inte har godkänts av myndigheterna förbjuds och polis och militär får rätt att göra ”vad som krävs för att upprätthålla ordning och säkerhet i republiken”.

  USA uttryckte igår, enligt TT-AFP, att Manuel Zelaya varit ”oansvarig och dum” som återvänt till landet. Uttalandet kom efter ett krismöte om Honduras i den panamerikanska samarbetsorganisationen OAS. USA riktade även skarp kritik mot Honduras interimsregim som stoppat OAS från att besöka landet och infört undantagstillstånd.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X